torsdag 23 februari 2017

Nya oroande våldshandlingar, även mot kyrkor

Så har regeringen till slut vikit från sin ståndpunkt, om video massakern i Kasaï; en enkät skall göras! Militära jurister är redan tillsatta och skall bege sig till området inom kort. M23 rebeller i östra Kongo som återvänt efter en tid i Uganda, sägs nu ha vänt tillbaka! Det är osäkra uppgifter, men tydligt är att det inte är lugnt i området! Den ”vanliga” befolkningen är mycket oroad och känner sig inte på något sätt trygg i sina hembyar. Regeringssoldaterna anklagas nu för att ha använt onödigt våld mot M23 rebellerna, eftersom de inte var beväpnade! Detta har inte rapporterats tidigare. Hur väl detta stämmer med verkligheten är svårt att veta. Ingen vill stå som ansvarig för att ha använt onödigt våld och alla tycks anklaga alla!

Oväntade våldshandlingar mot katolska byggnader och kyrkor oroar många idag. Tisdag och onsdag förstördes skolor och kyrkor i Haut-Katanga och Kasaï Oriental. Även i Mbuji-Mayi fanns risker för attacker på kyrkor, men där lyckades militär hindra förövarna. Kyrkornas altare, krucifix och andra attribut har rivits ned och slängts i bitar eller försvunnit. I Lubumbashi, hade någon hällt bensin vid kyrkans ingång och var i färd med att tända på. Även där lyckades förstörelsen stoppas. I skolor har material som symaskiner stulits och fönster och dörrar har krossats. Präster och biskopar är oroade, bekymrade och frågande. ”Vi gör allt för att hjälpa den fattiga befolkningen och ändå händer detta”! Medlemmarna vill demonstrera mot detta våld genom en marsch i området. De uttrycker sin bestörtning över angreppen.

Folkrörelsen LUCHA, « Lutte pour le changement », (Kampen för förändring) har i en presskonferens genom sin talesman utropat ”en extrakonstitutionell period”, som pågår sedan den 19 december, då presidentens tid gick ut. ”Vi ger inte upp, vi uppmanar alla att bidra till en normalisering av landets situation”. Han påtalar också att Sylvesteröverenskommelsen och biskoparnas ansträngningar inte lett till det som är beslutat! På samma sätt uttrycker han sin oro över valförberedelserna, som haltar på många sätt, registreringen av väljare tycks ske på ett otillfredsställande sätt.

I Lubumbashi har 15 ansvariga chefer för valkontoren avsatts. De har tvingat folket att betala för att få bli registrerade, något som är gratis. Utöver de 15 cheferna är ytterligare ett tiotal personer, anställda vid kontoren, misstänkta för liknande handlingar.

Våldshandlingar, förstörelse och oro kommer till uttryck på olika sätt på flera platser i landet. Det nya, under denna period, är att kyrkor blir måltavla för missnöjet. Vi får hoppas att landets ledare vet vad han gör?!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.