tisdag 28 februari 2017

Blockerad tillvaro – när skall befrielsen komma?

Idag har familjen till den avlidne Etienne Tshisekedi informerat världen om sitt beslut; att acceptera regeringens erbjudande om begravningsplats på kyrkogården i Gombe, Kinshasa. Kroppen kommer att flygas till Kinshasa lördag den 11 mars. Programmet vid ankomst och alla detaljer kring begravningen kommer att annonseras inom kort. Familjen ser detta som en provisorisk viloplats, de har förhoppningen om att kunna bygga ett mausoleum senare. De tycks utgå från att kroppen skall ligga på lit de parade i Palais de Peuple innan begravningen genomförs. Familjen har gett uttryck för önskan om att FN soldater, medlemmar i partiet UDPS och den nationella polisen, tillsammans skall garantera deras säkerhet då de återvänder till Kinshasa.

Igår inbjöd de katolska biskoparna alla politiska partier, inklusive presidenten, att inte längre blockera det fortsatta arbetet med Sylvesteröverenskommelsen och utse premiärminister inom kort. Idag kommer reaktionerna från alla partier; ”Vi är inte ansvariga för en blockering”! Biskoparna uppmanas nu, av civila samhället, att ta en mera aktiv roll, för att föra de olika partierna närmare varandra! Med tillägget; detta måste ske i det tysta, utan att någon känner till det och långt borta från den vanliga sammanträdessalen. Allt för att lätta på det intensiva och känslomässigt höga trycket i debatten!

Frågorna hopar sig; hur kan familjen stå ut med att vänta en månad innan begravningen kan ske, hur känns det att behöva be soldater garantera deras säkerhet då de återvänder till sitt hemland, hur skall dagarna i Kinshasa bli, innan begravningen är över???

Kan samtalen åter komma igång efter en begravning av den store oppositionspolitikern? Vad har vi nu att vänta?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.