lördag 25 februari 2017

Startsignal till vad ?

Kinshasas guvernör har nu meddelat att en plats för begravning av Tshisekedi finns på kyrkogården i Gombe. Detta har erbjudits familjen, som preliminärt har tackat ja till erbjudandet. Guvernören åberopar en lag från 1914 (!), som säger att alla begravningar skall ske på en kyrkogård. Platsen som erbjuds är alldeles intill huvudingången och skall ställas iordning de närmaste dagarna. Den är ca 50 x 10 m och kanske inte helt i överensstämmelse med önskningar från familj och parti.

En ledamot i ”presidentens parti” (Majorité présidentielle), från Mbandaka, inbjöd via en presskonferens igår presidenten att inte längre vänta med att utse premiärminister. Han anser också att enligt Sylversteröverenskommelsen skall premiärministern utses från ett oppositionsparti. Han varnar för den osäkra situation, som landet befinner sig i och att ytterligare vänta med denna detalj, riskerar att försätta landet i ett läge då allt kan explodera! En av svårigheterna med denna utnämning, är att presidentens parti anser att oppositionen skall ge förslag på fem kandidater till posten, medan de förenade oppositionspartierna anser att det är endast ett namn som skall anges!

Kanske kan dessa två händelser åter få fart på den process som alla väntar skall komma igång igen? Uppenbart är att begravningsplatsen för ”sfinxen från Limete” är en viktig fråga och även valet av premiärminister. Det skulle kunna vara dessa två frågor som blockerat utvecklingen de senaste veckorna. Eller så blir det en startsignal för en ”explosion – implosion”! Vi får verkligen hoppas att det blir en start till utveckling med fred och stabilitet som mål!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.