fredag 3 februari 2017

Matanga i Bryssel, begravning i Kinshasa och oro i Kimpese

Kongos president har via en kommuniké idag framfört sitt djupa deltagande i sorgen och anger att han är djupt rörd av informationen om att Etienne Tshisekedi har dött. Han uppmanar regeringen att, i samarbete med familjen, vidta alla åtgärder för att ordna med begravningen. Den döde beskrivs som en verklig kämpe för demokratin och för landets bästa.

I Bryssel ordnas tre kvällar å rad, med start idag, en möjlighet för vänner och sörjande att lämna sina kondoleanser. En tillräckligt stor sal i en utställningshall har ställts till förfogande. Det förväntas att besökare kommer inte bara från Belgien, men även från Paris och andra europeiska städer. På lördag kommer sonen Felix från Kinshasa och på söndag kommer den dödes kropp att placeras på lit de parade. I samband med dessa ceremonier, kommer det att ges tillfälle till tal, sånger och böner. Omkring 1000 besökare förväntas delta varje kväll. I Kongo kallas sådana samlingar kring minnet av en död för matanga och det är viktigt för alla som kände personen i fråga att delta.

Oroligheterna och våldsamheterna i Kimpese har fortsatt idag. Inofficiella källor anger att 12 personer, från den religiösa gruppen Bundu dia Kongo, har dödats i konfrontationer med polis och militär, ytterligare ett antal är sårade. Det hela skall ha börjat då två grupper från Bundu dia Kongo vände sig till polisen, för att få kroppen av en tidigare dödad chef utlämnad. Då polisen vägrade att lämna ut kroppen, startade tumultet. Det finns också andra förklaringar till händelsen. Denna eftermiddag hörs fortfarande skottlossning från Kimpese och ett antal bilar är blockerade på vägen mellan Kinshasa och Matadi, då de inte kan passera Kimpese. Denna information är endast inofficiell, då representanter för statsmakten i Kimpese, inte gått att nå.

Det finns all anledning att ställa frågan; ”Hur skall det bli?”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.