lördag 11 februari 2017

Alla inväntar något och tycks vara förlamade!

Sedan september 2016, har det varit en serie våldsamheter i Kasai provinsen. Milis under en traditionell hövding, Kamwina Nsapu, har motarbetats av styrkor från regering och provinsen. Tillsatta ledare erkändes inte av hövdingen och han själv dödades hösten 2016 och totalt har uppskattningsvis 170 personer dödats. Nu informeras om att igår och idag har så många som 60 personer dödats i nya konfrontationer kring staden Tshimbulu, 160 km söder om huvudorten Kananga. Livet för befolkningen har varit förlamat ända sedan i augusti. Skolor, affärer och alla statliga institutioner har varit stängda. De statliga tjänstemännen har inte heller funnits på plats, då de känt sig hotade av milismän. Ett hundratal milismän (och barn) kom till byn i fredags, beväpnade med machetes och jaktgevär och utförde det senaste dådet. FN har uttalat sin oro över att denna situation består och fördömer att milisen utnyttjar barn att utföra dessa våldsdåd. Samtidigt har FN uppmanat soldater och ordningsgrupper, att inte utöva mera våld än vad som är acceptabelt.

Ordväxlingen, diskussionen, ordkriget kanske, fortsätter om hur begravningen av Etienne Tshisekedi skall ske. Det är sorgligt att en människas dödsfall kan väcka till liv och föra upp till ytan så många känslor som finns hos ansvariga politiker! UDPS, det politiska parti som Tshisekedi grundat, har nu beslutat att idag, 11 februari, börja en vecka av ceremonier för att hedra den dödes minne, en sorts ”matanga”, med kroppen kvar i Bryssel. Det skall ges tillfälle för alla som vill, att skriva in sitt namn i en bok till minne av Tshisekedi.

En fråga är obesvarad: ”Kan begravningen äga rum, innan ”Sylvesteröverenskommelsen” realiserats i alla dess delar? Oppositionen anser att det inte går, begravningen kan ske först efter att alla är överens om hur framtiden skall se ut, medan övriga partier anser att det finns detaljer som måste diskuteras mera. Frågor väcks, som man kanske inte trodde var möjliga att ställa och sätta i relation till en persons död.

Den landsflyktige Moïse Katumbi, som deltagit i ”matangan” i Bryssel och sagt att han kommer att återvända till Kinshasa med Tshisekedis kropp, har fått denna reaktion från regeringens talesman: ”Välkommen, rättvisan skall ha sin gång, du vet vad som väntar; fängelsedomen”!

Allt tycks nu vara i fullständig oreda! Ingen träder fram och säger de förlösande orden som skapar lugn i landet! Då är risken stor att folket på gatorna träder fram och ger uttryck för sin syn och bedömning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.