torsdag 16 februari 2017

Osynlig strid mellan president och opposition

Regeringen uttrycker sin bedömning gällande organisation av val i år: ”Det är inte möjligt ur ekonomisk synpunkt ». Den samlade oppositionen bemöter detta med: ”Vi är inte förvånade! Den här regeringen har inget intresse av att organisera val, det vet alla”! Samtidigt försäkrar regeringens kommunikationsminister, att ”allt skall göras, för att val skall hållas enligt Sylvesteröverenskommelsen”!

I tisdags samtalade representanter för alla oppositionspartier, och förväntas lämna svar på främst två frågor inom kort till biskoparna. Det gäller vem som skall efterträda Etienne Tshisekedi som ledare för den grupp som skall följa arbetet under året och se till att Sylversteröverenskommelsen efterföljs och vem som skall utses till premiärminister. Ryktet säger, att gruppen även samtalade om hur och när begravningen skall äga rum. Det har annonserats att det är idag, torsdag, som svaren skall lämnas. Det ryktas att svaret om vem som skall utses till premiärministerposten är: Felix Tshisekedi.

FN hälsar, via sitt biträdande sändebud i Kongo, Mamadou Diallo, att Tshisekedis död, borde uppmärksammas och hedras genom att Sylvesteröverenskommelsen appliceras i alla detaljer, i nära anslutning till begravningen: ”Hans död och den sorg som drabbat Kongo, är ett tillfälle att lösa problemen och att samlas som familj för att skapa ordning och stabilitet i landet”. Han understryker också värdet av att val organiseras i slutet av året, enligt planen!

FN finns på plats i Kasai, för att utvärdera om landets militär använt för kraftigt våld i sammandrabbningarna med milisgrupper, tillhörande Kamwina Nsapu. De rapporterar att det är för tidigt att säga något ännu, så länge som utvärderingen pågår. FN gruppen rapporterar endast att de är plats och försöker samtala med alla. Även regeringen har en grupp på plats, för att undersöka de händelser som orsakat så många dödsfall. Den gruppen är redan övertygad om att militären endast använt sig av legitimt och nödvändigt våld!

I Kinshasa omringade igår polis det hus som Bundu Dia Kongos ledare äger i Ma Campagne området. Grannar har rapporterat att det varit lugnare i huset det senaste dygnet. Det är osäkra siffror gällande antal dödade. Det anges vidare att ytterligare skadade och döda, kan finnas inne i huset. Om ledaren är för eller emot Kabila, tycks vara svårt att veta. Han har uttalat sig mycket kritiskt mot presidenten, trots att han tidigare sagt sig vilja stödja honom. I alla händelser utgör gruppen och den senaste tidens aktiviteter en stor säkerhetsrisk, inte bara i Kinshasa, men även i Kongo Central.

Idag uttalar sig FN, AU (Afrikanske Unionen), EU och OIF ('Organisation internationale de la Francophonie) i en gemensam kommuniké och uppmanar alla politiska partier i Kongo att fortsätta med alla medel att avsluta de påbörjade samtalen utan ytterligare paus.

Denna paus, denna tysta strid som pågår, är mycket oroande! En sorts kraftmätning i det fördolda. Förhoppningsvis är det den grupp som är mest angelägen om att skapa en god framtid åt folket som kommer att segra. Inte den grupp, eller de grupper, som har mest maktmedel att slå sig fram. Alltså – vi får hoppas att utvecklingen inte följer det vanliga mönstret i Kongo!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.