tisdag 14 februari 2017

Oro och frågetecken kvarstår !

Ytterligare ett tiotal personer dödades i går i Tshimbulu. Nya sammandrabbingar mellan regeringsstyrkor och anhängare till den döde hövdingen Kamwina Nsapu var våldsamma och enligt lokala källor omkom alltså ett tiotal personer. Det rapporteras att soldater dödar, oberoende av om offren är medlemmar i milisgruppen eller ”vanliga civila”. Röster höjs för att en oberoende undersökning skall göras, för att klarlägga vad som pågår! Två journalister från gruppen ”Journalister i fara” har hotats av både milis och soldater, något som pekar på den utsatta situation som befolkningen lever i. ”En massaker pågår i vårt land, något måste göras”, säger ledaren för ”Journalister i fara”.

Angrepp, våldshandlingar och oro följer Bundu dia Kongo, BDK, både i Kinshasa och i inlandet. Tidigt i morse skadades och dödades ett flertal personer, bilar brändes, polisbilar skadades i närheten av det hus som tillhör BDK:s ledare, i kvarteret Ma Campagne i huvudstaden. Våldsamheterna började i går kväll och har pågått hela natten. Orsak till att polisen ingriper, är att det påstås att sektens ledare, har hånat landets president i en film som visas på internet. Antalet döda är ej fastställt, uppgifterna varierar.

De katolska biskoparna har idag signerat i minnesboken över Etienne Tshisekedi, som finns i UDPS huset i Limete. För övrigt ges idag inga nyheter om hur förhandlingarna avancerar, vare sig det gäller begravning eller politisk framtid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.