söndag 1 januari 2017

Sylvester överenskommelsen

Efter 13 timmars förhandlande mellan de olika parterna, kom slutligen informationen: en överenskommelse finns, den skall signeras och alla är nöjda. Den är global och inkluderande ur politisk synpunkt, alla partier finns med.

Men MLC och Front pour le respect de la constitution (parti som arbetar för att respektera konstitutionen) representanterna signerade inte – därför att de inte fått någon plats bland de ”utvalda”, anges av kritiker, själva säger de att de inte kan acceptera detta som är en ”komplott mot nationen”! Moïse Katumbi, den tidigare guvernören i Katanga och som efter att han presenterat sin kandidatur till presidentposten, föll i onåd hos Kabila, befinner sig i ”landsflykt”. Han var en av de personer som finns på listan man lämnat till Kabila och bett om att anklagelser och domar skulle hävas. Detta var uppenbarligen en svår fråga för Kabila att tillmötesgå. Under lördagskvällen, hälsade Katumbi till förhandlarna, att han inte vill att hans sak skulle blockera en lösning och bad dem ta bort hans namn på listan! Detta löste för stunden en del av problemen!

Då klockan var 23 den 31 december 2016, började så de olika representanterna signera dokumentet och alla var klara någon minut innan 2017! Endast kongoleser har förhandlat, utan att någon annan nationalitet funnits med! Många är imponerade av detta och inte utan anledning!

Överenskommelsen, som består av många sidor text, innehåller bl.a. följande intressanta punkter: Joseph Kabila får inte kandidera för ytterligare mandat, han skall ersättas efter presidentval, som skall äga rum senast i december 2017, en uppföljningskommitté (Comité national de suivi de l´accord) skall ledas av Etienne Tshisekedi, konstitutionen får inte förändras under denna övergångstid på ett år och en premiärminister från oppositionen skall utses! Dessutom finns ett antal frågor som inte är besvarade helt, förhandlingar skall fortsätta den närmaste tiden. Exempelvis, frågan med premiärminister! Badibanga tillsattes nyligen och han tillsatte sin regering under de sista minuterna av Kabilas tid, strax innan kl 24 den 19 december! Skall han nu ersättas och när?

Nu börjar den verkliga utmaningen! Att alla, inklusive Kabila respekterar detta dokument! Hela året 2017 kommer att vara en utmaning för alla kongoleser!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.