söndag 29 januari 2017

Biskoparna och Leoparderna har förlorat?

”Vår avsikt är inte att överge vårt uppdrag. Vi vill fortsätta för att kunna avsluta det arbete vi påbörjat. Förhoppningsvis skall arbetet leda till val och nya horisonter för vårt folk, som väntar otåligt på detta”! Det budskapet kommer från Fridolin Ambongo, ärkebiskop i Mbandaka och vice ordförande i den biskopsgrupp, som arbetat för att skapa lugn och ett gott politiskt läge i Kongo.

I de orden ligger dold information! De senaste dagarnas förhandlingar har inte lett fram till det önskade resultatet, det blev ingen högtid igår kväll, med signering av ett dokument, som presenterar åtgärder för den kommande tiden! Det hörs synpunkter som exempelvis att hela ”Sylvesteröverenskommelsen” är ett misstag och att det bara gav tid till Kabila att förbereda sig för annat. Idag åker biskoparna till Oslo, för en ”pastoral uppgift” och är beredda att fortsätta samtalen då de kommer tillbaka om en vecka. De uppmanar också politikerna från de olika grupperna, att fortsätta samtalen under den kommande veckan.

Det som de olika partierna är oense om är främst hur premiärministern skall utses, vilken roll biskoparna skall ha under övergångsregeringens tid och hur ministerposterna skall fördelas i den nya regeringen. Alla partier, utom den grupp som står närmast presidenten, tänkte sig att biskoparna skulle finnas kvar under hela året, som moderatorer. Men presidentens närmaste meddelade häromdagen att nu ”räcker det”, tiden för biskoparna är ute. Efter den informationen försökte biskoparna få möte Kabila för att diskutera den frågan och andra svårlösta, men de fick ingen tid för samtal. Samtidigt försökte biskoparna igår, på olika sätt, få de politiska ledarna at ta sitt ansvar och komma överens, ”för folkets bästa”. Men inga reaktioner!

Som alltid då grupper inte kommer överens, försöker man utse skyldiga. Även i denna situation kommer dessa bedömningar till uttryck! Förslagen är många och varierande! De politiska partierna, biskoparna, alla som vill ha makt och inte bryr sig om folket, alla har nämnts. Men ingen uppgift finns om att presidenten skulle vara skyldig. Å andra sidan, kommer såna misstankar knappast i tryck!

Kvartsfinalen i afrikanska mästerskapen i fotboll ikväll, slutade inte bra för Leoparderna: de förlorade med 2 – 1 till Ghana! Vi kan ana uttrycken för sorg och ilska!

Nu tycks både biskopar och leoparder ha förlorat! Vi får hoppas att biskoparna kommer tillbaka efter en vecka och återtar sin position! Och att det under tiden inte inträffar oönskade händelser!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.