fredag 6 januari 2017

Biskoparna har bråda dagar

Efter att ”Sylvester överenskommelsen” signerades den 31 januari har biskoparna fortsatt att samtala med alla parter inom den politiska sfären i Kongo. De har idag meddelat att den andra fasen av överenskommelsen nu kan börja. De har haft samtal med presidenten, med premiärminister Badibanga och med representanter för de politiska partier, som inte signerade överenskommelsen. Det parti som var mest kritiskt till överenskommelsen, ”Bembas” tidigare parti (Le Front pour le respect de la Constitution), har nu meddelat att de är beredda att signera.

Det är uppenbart att det inte varit lätta samtal! Den nyligen tillsatta regeringen med drygt 60 ministrar har naturligtvis svårt att acceptera att de kanske skall ersättas inom kort! Premiärministern vill inte heller lämna sin viktiga post! Alla berörda personer har sina argument, som skall lyftas och hanteras av biskoparna! Det kan se ut som att det är små detaljer, men förmodligen är de av största värde för de personer som lyfter dem!

I Kinshasa anges att stämningen lättade omedelbart efter att det blev känt vad överenskommelsen innehöll och vilka som signerat den. Alla är glada! Alla rör sig åter fritt på gatorna. Det är lugnt. Man kan naturligtvis ana, att det är möjligheten att den aktuelle presidenten kommer att avgå i slutet av året, som är största källa till glädjen!

Men frågan kvarstår; kommer ”Sylvester överenskommelsen” att respekteras, eller är den endast ett dokument bland alla tidigare signerade dokument? Hur ser presidenten egentligen på detta? Vad kommer att hända de närmaste månaderna?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.