tisdag 10 januari 2017

Förhandlingar pågår, med biskopar och bland folket !

Premiärministern med tre av ministrarna har nu offentligt sagt att « Sylvesteröverenskommelsen » inte kan accepteras. De är tillsatta enligt konstitutionen och på ett formellt korrekt sätt! De lyfter vidare att alltför många frågor inte är klarlagda och att det är många otydligheter i överenskommelsen, att det inte finns en tydlig kalender för när val skall äga rum m.m. De vill inte stänga dörren för en gemensam syn med övriga partier, men det kräver förhandlingar, där alla respekteras!

En ansvarig inom presidentens närmaste grupp, anger att de har en välorganiserad struktur med tillgång till alla kompetenser som behövs inom en regering, från basen till toppen! Gruppen lanserade igår en ”valcentral”, som skall förbereda alla poster som skall tillsättas i nästa val. Det anges i fördolda ordalag, att nuvarande president skall få stöd genom denna ”valcentral”!

Dessa uttalanden och de kommentarer som följt visar hur skör situationen är. Kommentarerna är en form av förhandlingsmönster inom kulturen och kan kännas igen av alla som bott och arbetat i landet. Men – läget är inte på något sätt lugnt!

Förhoppningsvis skall ”Sylvesteröverenskommelsen” respekteras av alla, inklusive landets nuvarande president!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.