tisdag 24 januari 2017

Våga tro på förbättring eller se ett förlöjligande?

“Politikerna vill förlöjliga våra biskopar”, säger katolska kyrkans lekmän och uppmanar politikerna att inte missbruka kyrkans tålamod och goda vilja. ”Alla dessa undanflykter och fortsatta diskussioner, är bara ett hån mot oss”, säger en representant för katolska kyrkans lekmän. Bedömare anser att det finns en risk att ”Sylvesteröverenskommelsen” bara blir en skrivbordsprodukt utan förankring i verkligheten och att Kabila får sin önskan tillgodosedd!

Folket har tröttnat på politikernas sega förhandlingar, eller ovilja att lösa frågorna. ”Mer än tre veckor sedan ”Sylvesteröverenskommelsen” signerades – och vad har det lett till? Ingenting! Vi är trötta. Inget fungerar i det här landet”. Så säger en gatuförsäljare i Kinshasa. Även studenter är trötta på ”politikerna, som inte vill få till en förändring, de vill bara ha mera makt och mera pengar”.

Det enda man nu är överens om, efter alla dessa dagars samtal, är sammansättningen av delegater till den kommitté som skall följa upp överenskommelsen. Denna kommitté skall ”installeras” i sin tjänst den 26 januari – enligt planen. Men frågan om premiärminister, om regeringens sammansättning och många andra stora frågor kvarstår! Det tycks inte finnas någon riktig vilja att lösa problemen, bara en vilja att värna om sina egna intressen. Det anges att ett dokument skall signeras den 28 januari och att man till dess skall vara helt klar med alla samtal. Kommer det att bli så?

Mitt under dessa förhandlingar lämnar så Etienne Tshisekedi Kongo! Han flög i dag till Bryssel, för en medicinsk undersökning. ”Bara en vanlig uppföljning, han mår bra”, säger sonen. Senast han lämnade Kongo, vid en liknande situation, kom han inte tillbaka förrän efter två år!

Samtidigt kommer sporadiska rapporter från olika delar av landet om svårigheter för folket att registrera sig för de val som skall äga rum senare i år. Det anges en mängd olika anledningar till att det ”inte går”. Landets valuta tappar värde och alla matvaror och andra produkter ökar i pris, något som försvårar människornas vardag och liv.

Från Kimpese, i Kongo Central, kom i söndags nyheter om att det varit skottlossning i centrala delar av staden, en person dödad och flera allvarligt skadade. Det var den förbjudna religiösa gruppen Bundu dia kongo, som attackerade vice infrastruktur ministerns hus och polisen ingrep. (Bundu dia Kongo vill återskapa det gamla Kongoriket och godtar inget västerländskt inflytande över religionen). Tidigt idag var det fortsatta strider mellan polisen och anhängarna till gruppen, med skottlossning och tårgas, som störde befolkningen och intilliggande kvarter.

Att gå och vänta på resultat av förhandlingar mellan de olika politiska partierna, att tröttna och tappa hoppet, att se hur allt är i botten och det man trodde skulle medföra förändring, plötsligt inte tycks skapa förändring – det är då folket är på väg att ge upp! Och vad kan då hända? Över hela landet, inte bara i Kimpese eller i Kinshasa!

Vi får verkligen hoppas att biskoparnas styrka överstiger politikernas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.