måndag 16 januari 2017

Helgdagar, mord och fotboll – vardagen i Kongo

Idag och imorgon är det nationella helgdagar i Kongo. Alla är lediga, alla kontor och affärer är stängda. Skälet till dessa två dagar är mord på två av landets tidigare ledare: 16 januari 2001 utsattes Laurent Kabila, dåvarande president i landet, för ett attentat, sittande vid sitt skrivbord. Enligt rapporter var det hans livvakt som sköt. Han dog två dagar senare och efterträddes av sin son Joseph. Ingen är ännu dömd som skyldig, men många sitter fängslade.
17 januari 1962 avrättades Patrice Lumumba. Han utsågs till landets förste premiärminister vid självständigheten den 30 juni 1960. Han blev föremål för flera mordkomplotter, huvudsakligen från amerikanska och möjligtvis även från brittiska säkerhetspoliser, innan han arkebuserades i provinsen Katanga i närvaro av belgiska agenter.

Igår bekräftade regeringens talesman, att ett hundratal M23 soldater, gått in i Nord Kivu, från Uganda, där de har sitt läger sedan tre år. I Kongo nämndes strider med regerings trupper, medan det i Uganda rapporteras att en undersökning skall ske, innan ytterligare information kan ges. Idag kan ingen bekräftelse ges av de tidigare nyheterna. M23 soldaterna tycks vara spårlöst borta! Regeringstrupperna finns kvar, men försäkrar att inget ovanligt har upptäckts och de utesluter inte falska rykten, kanske för att skapa oro i Kongo? Ugandas utrikesminister har uttalat att, det är oroligt i Kongo, men att Kongo ”inte bör” utnyttja dessa rykten om M23 soldaterna. I november 2016, fanns liknande rykten, utan att landets regeringssoldater kunde finna annat än spår av rebellerna.

Förhandlingarna under biskoparnas ledning ledde inte fram till specifika resultat förra veckan. Det beslutades om uppehåll i förhandlingarna och återupptagande på onsdag 18 januari. Fram till dess fortsätter samtal i grupper.
Trots att ”Sylvester överenskommelsen” innehöll en paragraf om att radiokanaler, som stängts av regeringen, av s.k. administrativa skäl, skulle åter få tillstånd att sända, har inget hänt. Ordförande för landets media förbund, tolkar detta som kränkning av överenskommelsen.
I lördags lämnade nuvarande premiärministerns grupp in sina förslag till biskoparna, om hur regeringen skall se ut. Inte oväntat, anser gruppen att sittande premiärminister skall sitta kvar, eftersom han är ”vald enligt alla regler”! Det som kanske kan anses vara intressant är att denna grupp inte signerat överenskommelsen! Men nu anges att gruppen kan signera, under förutsättningen att det finns ett tydligt valprogram!

Afrikanska mästerskapen i fotboll för herrar, startade i lördags i Gabon. Ikväll spelar Kongo mot Marocko, på fredag mot Elfenbenskusten och tisdag 24 januari mot Togo. Leoparderna lämnade Kongo med presidentens lyckönskningar! Många i Kinshasa sitter framför TV apparaten i kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.