torsdag 26 januari 2017

Biskopar och Leoparder skapar lugn i Kongo?

”Det handlar inte om en blockering, men om politikernas lathet! Det är flera kontakter de skulle ha tagit, men det har de inte gjort! Varför? Det vet de själva! Men vi kan inte delta i en sådan lek!” Så sa vice ordförande i ”biskopsgruppen” i tisdags kväll. Biskoparna hade väntat sig flera framsteg i samtalen, men uttryckte alltså besvikelse och irritation. Eller så är detta deras taktik? Uppenbart är att det är många svängar i dessa samtal, som vi utanför landet Kongo inte förstår oss på!

Påvens sändebud anger att ”ingenting är lätt” i dessa samtal, men att små framsteg ändå görs. ”Det internationella trycket är stort och det handlar nu om att skapa små framsteg för att förbereda valen. Ingen vill att detta skall misslyckas, något som skulle medföra explosioner i samhället”.

Ett stort framsteg igår, var att nuvarande premiärminister och hans grupp har beslutat att samarbeta tillsammans med övriga från 18 oktober överenskommelsen, två grupper som hittills haft olika synpunkter på det mesta! Nu skall de samarbeta och den som fått förtroendet att leda de samtalen är Vital Kamerhe. Det anges också att premiärministern och hans närmaste medarbetare uttryckt att de skulle kunna tänka sig att signera ”Sylversteröverenskommelsen”! Vital Kamerhe skall idag ha överlämnat en lista till biskoparna, med förslag om fördelning av ansvarsuppgifter och ministrar i den nya regeringen.

Idag på eftermiddagen är det planerat att de olika grupperingarna skall möta biskoparna i enskilda samtal. Samtalen gäller fördelning av ansvarsposterna och andra nyckelfrågor. Ikväll skall det vara en samling då alla deltar och diskuterar biskoparnas slutsatser, utifrån de förslag som tidigare idag lämnats till dem.

Leoparderna, Kongos fotbollslag, vann i tisdags, 24 januari, över Togo med 3 – 1. Tack vare detta utbröt glädje i Kongo Central området och våldshandlingarna, som började i Kimpese i söndags, och därefter spreds till flera platser, upphörde! På söndag 29 januari spelar Leoparderna kvartsfinal mot Ghana! Vi får hoppas att de då också vinner spelet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.