måndag 31 juli 2017

Våldet breder ut sig i landet – vem ansvarar för detta?

Den FN enhet som ansvarar för MR frågor, har publicerat en rapport, på begäran av Säkerhetsrådet, som berör brott mot mänskliga rättigheter under första halvåret 2017 i Kongo. De statligt anställda, armé och polis, ansvarade för ca 50 % av brotten under första kvartalet. De enheterna dödade 591 personer, varav 170 barn och 35 kvinnor, att jämföra med beväpnade grupper som dödade 345 personer under samma tidsperiod. Detta våld är mest uttalat i Kasaï provinserna och rapporten talar om brutala och oproportionerliga hämndaktioner. Minst 37 personer har dödats av milisgruppen Kamuina Nsapu och de statliga enheterna har dödat minst 428 personer, alltså dödades 12 personer av statens män per person dödad av milisgruppen. Antalet kända massgravar ökade från ca 40 till 80 och anses nu troligen vara grävda av landets armé. I provinsen Kasaï finns sedan april månad en ytterligare milisgrupp, Bana Mura, som har dödat ett stort antal civila som stöttat Kamuina Nsapu. Det är inte känt hur många som dödats av den nya milisgruppen. Däremot har det inkommit allvarliga och trovärdiga uppgifter om att den nya milisgruppen får stöd från landets armé! Rapporten beklagar att de försök som görs för att stävja våldet är mycket minimala.

Den 22 juni beslutades i FN rådet för mänskliga rättigheter att en internationell expertgrupp skulle utses, för att utreda den våldsvåg som farit fram i Kasaï. Den 26 juli utnämndes tre experter, från Kanada, Senegal och Mauretanien. Gruppen skall samarbeta med landets experter och samråda med dem gällande resor och skydd under resorna i inlandet. De skall överlämna allt material de får fram till de juridiska makthavarna i landet, för att dessa skall kunna sammanfatta och presentera en rapport. I mars och juni 2018, anges att rapportering kommer att ges till FN rådet för MR frågor.

Medborgarrörelser i Kongo hade uppmanat och inbjudit befolkningen till demonstrationer idag, den 31 juli, utöver hela landet. Syftet var att ett valprogram skall publiceras, något som ännu inte gjorts. Sedan snart ett år tillbaka har alla demonstrationer varit förbjudna i Kongo, men trots detta försökte civilbefolkningen ge uttryck för behovet av valprogram. Redan söndag kväll placerades poliser ut i de städer där demonstrationer annonserats. Ingen förvånades över detta! I ett tiotal städer, bl.a. Kinshasa, Kisangani, Mbandaka, Bukavu, Goma, Lubumbashi, gick polisen till angrepp mot demonstranterna, gummikulor, tårgas men även riktiga kulor användes. 17 gripna i Kinshasa och i Goma ett fyrtiotal. Situationen rapporteras ha varit mest spänd i Bukavu där journalister också greps. Befolkningen i Bukavu har utlyst ”ville morte” till onsdag, som protest mot våldet. Sammantaget i hela landet har 13 journalister gripits, någon är fortsatt i förvar hos polisen. Polisen slår ifrån sig allt ansvar för användandet av våld; ”felet är helt och hållet hos arrangörerna, vi visste inte vad de skulle ta sig till med då de startade något de inte hade tillstånd till”!

Våldet sprids över hela landet, civila dödas och tas tillfånga, landets ledare gör inte mycket för att stävja detta våld, men tycks bidra till att det ökar! Civilbefolkningen börjar våga protestera och kräva val. En internationell expertgrupp utsedd, men vad kommer den att kunna driva igenom? Vänner i landet säger, ”detta har vi inte varit med om tidigare”.

Vi har all anledning att vara oroliga, att fråga oss vad som händer, att följa utvecklingen och ge stöd till de vänner vi har i landet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.