måndag 7 augusti 2017

Skottlossning i Kinshasa, Matadi och Boma

I morse upplevde befolkningen i Kinshasa, i Matadi och i Boma nya strider mellan delar av gruppen Bundu dia Kongo och polisen.

Ögonvittnen har berättat att en grupp unga, tillhörande Bundu dia Mayala, skapat ur Bundu dia Kongo, vid niotiden tog sig fram på vägen till Kinshasa och i Ngaliema området försökte polis stoppa dem. Stora delar av befolkningen i kvarteret tittade på denna demonstration. Bundu dia Mayala anhängarna hade banderoller där texten krävde att alla rwandier och presidenten skulle lämna landet. Polisen uppmanade dem att inte använda banderollen och att inte gå vidare i riktning mot Kinshasa. Ögonvittnen har också berättat att de unga hade ”ndokiföremål” och gjorde ”ndokigester”, något som skrämde befolkning och polis! Med hjälp av gummikulor och tårgas stoppades slutligen gruppen.

Men det var inte bara i den stadsdelen som grupper av detta slag tog sig fram. De märktes i Ndjili, Masina, Ngaliema (Rond Point UPN), Bumbu och Selembao. Grupper uppehöll sig en längre tid i närheten av Makalafängelset, men något våld utspelades inte där. Totalt dog 12 personer i Kinshasa i striderna och två i Matadi, bland de döda i Kinshasa finns två polisbefäl.

Under tiden som striderna pågick var all övrig aktivitet i Kinshasa nedlagd! Vid tvåtiden på eftermiddagen började livet återgå till det normala, butiker öppnad och trafiken kom igång.

Vid kontakt med vänner i Kinshasa ikväll, får jag veta att alla är försiktiga, att livet inte är sig likt, att man inte vet hur och när man skall våga ta sig fram i stan.

Frågan inställer sig; vad var detta uttryck för?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.