fredag 28 juli 2017

Presidenten och hans 25 syskon har stora tillgångar

”Congo research group” är ett oberoende, icke vinstdrivande forskningsprojekt baserat i ”Center on International Cooperation” i New York. Projektets syfte är att förstå det våld som drabbar Kongos befolkning och går systematiskt tillväga med noggranna studier innan någon rapport publiceras. ”Bloomberg” är ett finansiellt informationsföretag vars främsta produkter är nyhetsmedia, mjukvara och finansiell data. De rapporterar också regelbundet om ekonomiska nyheter gällande Kongo.

”Congo research group” har under de senaste 20 månaderna dokumenterat president Kabilas tillgångar. De har nu publicerat sin rapport som även innehåller förslag hur regering och rättsväsen kan/bör handla för att garantera transparens! Det föreslås bl.a. att presidenten, hans syster och bror skall placera alla privata tillgångar i en speciell stiftelse, för att undvika intressekonflikter, att all dokumentation, alla avtal och kontrakt, skall digitaliseras av regeringen och göras tillgängliga för hela befolkningen.

I rapporten påvisas att klanen Kabila äger mer än 80 affärsföretag i Kongo och utomlands. Exempelvis ett stort antal diamantgruvor utmed gränsen till Angola. Affärsverksamheten har gett klanen flera hundra miljoner dollar i inkomster sedan 2003. Affärsverksamheten finns f.ö. inom så gott som hela Kongos ekonomiska värld; jordbruk, gruvor, banker, fastigheter, telekommunikation och flygbolag. Kongos gruvminister har gett tillstånd till det företag som presidentens syster kontrollerar, att bryta mera malm än vad landets erhållna kod tillåter. Familjeföretagen har avtal med flera statliga instanser och styr exempelvis över utförandet av körkort. Det bedöms att ett antal av tillgångarna strider mot kongolesisk lag och andra skapar allvarliga jäv frågor.

”Bloomberg” rapporterar om samma förhållanden och nämner bl.a. ett malmföretag i Kanada, som gjort stora affärer med klanen Kabila, främst gällande koppar. Ledningen för det företaget har inte haft kännedom om kopplingen till klanen Kabila, då de gjort affärer med Kongo och Kina! I Bloombergs rapport anges att det är svårt för ett företag att göra affärer i Kongo, utan att komma i kontakt med klanen Kabila. De nämner också att klanen har tillgångar i Kongos största mobiltelefonföretag samt i en av landets större banker. Presidentens bror, Zoe, har tillgångar som delvis varit kända innan denna rapport, men till stora delar är det helt ny information som nu publiceras. Brodern är invald i parlamentet och företrädare för regeringen har ansett att parlamentsledamöternas arbete och sysselsättning kan ingen styra över, de är fria att göra vad de vill!

De ekonomiska vinster som tillfallit klanen Kabila de senaste åren är av storleken hundratals miljoner dollar. Svindlande summor med tanke på landets ekonomiska situation. Vilka får del av smulorna från denna verksamhet? Vilka är direkt involverade i verksamheten? Vilka i Kongo känner till något om denna verksamhet? Frågorna hopar sig och snurrar runt, utan svar!

Landets valuta tappar värde och nu kan man få ge upp till 1700 kongofranc för en USD. De som får sin lön utbetald, exempelvis lärare och läkare, får lönen beräknad på en växelkurs motsvarande 930 kongofranc per USD. Priser på matvaror stiger, eftersom de följer dollarvärdet. Resultatet blir att folk inte kan köpa mat i tillräcklig mängd för familjen.

Vad händer, vilka frågor kommer att ställas av kongoleser om de får kännedom om klanen Kabilas vinster och tillgångar??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.