tisdag 11 juli 2017

Droppen som fick bägaren att rinna över

För några dagar sen meddelade ordföranden för den nationella valkommissionen, att det inte kommer att vara möjligt att ordna val i Kongo under 2017! Den radikala oppositionen ser detta uttalande som en krigsförklaring av presidenten till Kongos folk! UDPS representanten Felix Tshisekedi, uppmanar folket till ökad uppmärksamhet och deltagande i de aktioner av motstånd, som kommer att presenteras den 22 juli.

Representanter för oppositionen gör följande bedömning: ”Det är upprörande att folket skall luras på detta sätt. De skäl som anges för att inte ordna val, är mycket långsökta. Den reella orsaken finns i den manipulering av kommissionen, som presidenten och han politiska parti står för”! Oppositionen bemöter de skäl som angivits från valkommissionen:
”Att det skulle vara omöjligt av säkerhetsskäl – det är de själva som skapar denna osäkerhet.
Att det skulle vara omöjligt av ekonomiska skäl – varje år avsätts 250 miljoner dollar till valarbetet, var finns de pengarna”? Oppositionen anser att det enda skäl som finns är att presidenten inte vill lämna sin post, ”han vill sitta kvar i evighet”!

Ingen behöver bli särskilt förvånad över informationen om att val inte kommer att hållas detta år. Förvånade kan vi bli om val kommer att hållas!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.