lördag 1 juli 2017

En Ebolaepidemin är över, men folket lider i hela landet

Idag, den 1 juli, har Kongos hälsovårdsminister förklarat landets 8:e Ebola epidemi vara över! Detta då det gått 42 dagar utan att något nytt fall diagnostiserats. Det var den 11 maj som det första fallet diagnostiserades i Likati hälsozon i Bas Uélé provinsen. Av fem bekräftade fall har fyra dött. Alla som varit i kontakt med de diagnostiserade, 583 personer, har följts en tid, men ingen av dem har visat sig vara smittad.

Samtidigt som hälsovårdsministern lämnar denna positiva information, ger han också information om behovet av att stärka hälsovårdsarbetet i hela Bas-Uélé provinsen! Ett isolerat och svårtillgängligt område, där befolkningen lätt smittas av infektionssjukdomar. Utan resurser kan inte hälsonivån hos folket garanteras.

Andra nyheter, oroande, idag; i Syd Kivu fortsätter idag striderna mellan tungt beväpnad Maï Maï milis och regeringssoldater. Milisgruppen har intagit och kontrollerar ett antal byar i området runt Fizi-Centre. Inget nämns om befolkningens lidande, men det kan vi föreställa oss!

Dagen efter självständighetsfirandet i lugn och med eftertanke, kommer dessa nyheter. Vi får innerligen hoppas att landets högste ledare tänker till hur han kan förbättra situationen för sitt folk! I går hölls gudstjänster i kyrkor över hela landet. Många har beklagat att det inte var glädje och hopp förenade med årets firande av 30 juni!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.