torsdag 13 juli 2017

Massgravar – maskerad ?

För en vecka sen upptäcktes ytterligare 38 massgravar i Kasaï området, vilket gör att det nu är 80 massgravar som hittats. Den stora utmaningen är att identifiera de kroppar som ligger i gravarna och förövarna! Det framstår som en omöjlig uppgift! Sedan augusti 2016, då Kamuina Nsapu gruppen började protestera mot regimen, har minst 3300 personer dödats och nästan 1,5 miljoner människor flytt från området. Vittnen har berättat om att de sett regeringssoldater slänga döda kroppar från lastbilar.

FN har upprepade gånger påtalat att regeringen utövat oresonligt stort våld mot Kamuina Nsapu gruppen. Regeringens talespersoner avfärdar alla dessa anklagelser och hävdar att våldet utövas enbart av Kamina Nsapu gruppen. Men förra veckan dömdes 7 militärer till tunga straff p.g.a. den film som visar hur de skjuter ned oskyldiga. En advokat från Kasaï reagerar: ”Kommer de att avtjäna sina straff?”

FN har tidigare i år försökt utreda våldet och identifiera förövarna. Vi vet alla hur det slutade för de två FN tjänstemän, som fick uppdraget! Därefter har FN återigen, tillsammans med flera talesmän för andra länder, påtalat behovet av att genomföra en oberoende undersökning i Kasaï, men regeringen har envist vägrat att godkänna detta! Utländska experter är välkomna att bistå den kongolesiska utredningsgruppen, men får inte tillstånd att arbeta självständigt.

”Hur många kongoleser måste dö, innan landets ledare tar sitt ansvar?”, undrar en orolig kongoles! ”Landets ledare visar en otrolig cynism”, är en annan kommentar.

Frågan är berättigad; hur långt måste det gå, hur djupt skall detta land sjunka innan botten är nådd? Kan internationella påtryckningar bidra till ett minskat våld, eller får det motsatt effekt? Ordens användning, språkbruket och skrivna dokument visar sig ännu en gång inte följa samma spår! De signaler som sänds till folket från landets ledare följer två modeller; i det skrivna, genom olika överenskommelser och i det fördolda, som anas genom handlingarna. Detta kallas av en del att luras, av andra spel för gallerierna eller maskerad och ytterligare andra har lärt sig att leva med detta förfaringssätt!

Vad skall till för att bringa ordning och rättvisa åt folket?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.