lördag 22 juli 2017

Våld och spel för kulisserna – vad skall vi tro ?

Vissa perioder är det enbart frustrerande och deprimerande att följa nyheterna om Kongo! Kanske att det är så att dessa negativa nyheter är de som bäst speglar den verklighet som råder i landet och att jag innerst inne anar att så är fallet? Följden av denna tanke är så tanken på människor i Kongo, som känner till stora delar av dessa nyheter och som lever under de villkor som råder; ”hur orkar de fortsätta, hur orkar de arbeta under dessa omständigheter”? Vi kan bara ana något av den frustration de måste känna, något av den hopplösa situation de lever i och hur deras barns möjligheter försämras! Det är inte något att förvånas över, att så många föräldrar försöker skicka sina barn till utbildning utomlands! Vad skulle vi göra om situationen i Sverige var som den i Kongo, politiskt och ekonomiskt?

Våldsyttringarna tycks spridas i landet. Från att för några år sen vara koncentrerade till östra delarna av landet, har de nu spritts till Kasaï, Kongo Central (tidigare Nedre Kongo) och Kinshasa. Dessutom har flera fängelser i landet senaste halvåret utsatts för ”Operation Open doors” och fångar har kunnat lämna sina celler utan hinder, något som hänt i Kinshasa och på flera större platser. Förra veckan, fredag 14 juli, stormade en grupp unga med röda pannband in på stora marknaden i Kinshasa. Resultat: två dödade. Hur kommer det sig att våldet sprids på detta sätt? Vad är orsaken? Missnöje, droger eller vad? Utöver tolkningen att det skulle vara uttryck för folkets missnöje, hörs nu också antydningar om att detta våld och den oreda det skapar, egentligen är ett verk av landets ledare! Då rättegångar äger rum för att döma ansvariga för våldet, för dödandet, anser många att detta är ett spel för kulisserna! Detta våld ger regeringsmakten möjlighet att säga; ”P.g.a. det rådande våldet kan val inte hållas, då säkerheten inte kan garanteras”! Alltså en ursäkt för att inte ordna val under 2017!

Då polisen gripit en skyldig till en del av våldet, en kvinna, inom universitets området i Kinshasa, rapporteras att hon ligger bakom många våldsyttringar i huvudstaden på sistone. Exempelvis den 17 maj, då dörrarna till fängelset i Kinshasa öppnades och flera tusen fångar kunde lämna sina celler och nu senast på stora marknaden. Polisen skjuter på studenterna inne på universitetsområdet, med två döda och flera skadade som resultat. Frågorna hopas sig, då jag läser om detta!

En god vän skriver att livet är mycket annorlunda i Kinshasa nu. ”Flera kontrollplatser på de stora vägarna efter kl 21! Aldrig tidigare har vi upplevt att bilar stoppas och polisen går igenom allt som finns i bilen, väskor, mobiler och kontrollerar identiteten på passagerarna”! Skall vi våga tro att detta infördes för att hitta de skyldiga och minska våldet i huvudstaden?

Men det är inte bara spridningen av våld, som ger negativa nyheter idag.
Under den gångna veckan har det kommit rapporter om klanen Kabilas rikedomar.
Nu har det kommit information om vem som skall leda den kommission, som skall följa Sylvesteröverenskommelsens tillämpande.
Båda dessa rapporteringar är i grunden negativa, om man vill se till folkets bästa.

Det är uppenbart att presidenten lyckades med att splittra oppositionen efter Etienne Tshisekedis död. Tidigare i år utsågs en premiärminister och nu har alltså ledaren för den så viktiga kommissionen tillsatts. Båda dessa personer, Bruno Tshibala som premiärminister och Joseph Olenghankoy som ledare för kommissionen, tillhör den ”köpta” delen av oppositionen. Synpunkter på det senaste valet är tydliga; ”ett spel för kulisserna, en gång är det slut för er också, en dag skall rättvisan segra, när skall ni förstå att det är allvar?”.

De ekonomiska tillgångarna tycks vara gränslösa. Men folket har inte ens möjlighet att sända sina barn till skola, att få sjukvård, att kunna köpa mat och förnödenheter! Antingen måste de blunda för sina medmänniskor eller så är de oerhört cyniska. Lika illa vilketdera det handlar om!

Vi har anledning att följa utvecklingen i Kongo, hålla kontakten med och ge stöd till våra vänner!!

Rapporterna om klanen Kabilas tillgångar får bli nästa uppslag på denna sida!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.