tisdag 2 september 2014

Kongos hälsovårdsminister besöker Boende hälsozon

Kongos hälsovårdsminister, Félix Kabange Numbi, är på besök i Boende hälsozon i Equateurprovinsen för att själv bilda sig en uppfattning om Ebolautbrottet.

Det rapporteras idag att 13 fall nu har testats positiva för Ebola av de 15 tester som skickats till laboratoriet. Ansvariga för bekämpningen anger att det idag dessutom finns 19 troliga fall och 21 misstänkta fall. Därutöver följer sjukvårdspersonal de 185 personer, som varit i kontakt med sjuka och misstänkta fall, utan att ännu visa symptom. De kommer att följas under en period av tre veckor, den tid som det tar för viruset att ge symptom i kroppen. Av alla registrerade fall, 53 personer, har 31 dött. Det är alltså inte bekräftat via laboratorietest om dessa 31 varit smittade med Ebola viruset.

Det rapporteras vidare att epidemin är begränsad till Djera, där det finns ett hälsocenter, och att isoleringen fungerar bra, d.v.s. det sker ingen spridning utanför det isolerade området. Alla i hela Equateurprovinsen nås av information om vikten av god hygien, att det är förbjudet att ha kontakt med personer som smittats av Ebola viruset och att det drabbade området inte får besökas.

Hälsovårdsministern anger att hemligheten med hanteringen av Ebola epidemin, är att bryta kontaktkedjan mellan smittade och inte smittade personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.