fredag 29 augusti 2014

Ebola i Västafrika och Kongo, nya rapporter och åtgärder

Idag har Senegal informerat om att ett första fall har diagnostiserats i landet. Senegal blir därmed det femte landet i Västafrika som drabbats av Ebola epidemin. Den sjuke hade smittats i Guinea och därefter åkt hem till Senegal.

Då det gäller situationen i Kongo och Equateurprovinsen, får jag ytterligare information från kollegor, att de alla bedömer att landets hälsovård har den erfarenhet som behövs för att hantera situationen. Alla misstänkta fall i Boende hälsozon har testats och prover undersöks fortsatt. Kvalitetskontroll av testerna sker i France Ville i Gabon. Igår fick man ytterligare kvalitetstestade svar och då kunde ett sjunde fall läggas till listan över Ebola diagnostiserade från Djera i Equateurprovinsen. Alltså innebär det inte att smittan har spridits ytterligare, då uppgifter om nya diagnostiserade fall kommer, det är ett uttryck för att de prover som tidigare skickats till laboratorier, nu är färdigtestade.

Läkartidningen i Sverige rapporterar idag om att en forskargrupp lyckats med att identifiera Ebolavirus från 78 patienter i Sierra Leone, under tiden maj – juni i år. Gruppen bestod av forskare från USA och Sierra Leone. Fem av medförfattarna, alla från Sierra Leone, är idag döda; de hade smittats på olika vägar under arbetet med att ta hand om sjuka och sina familjemedlemmar. Resultatet är av stort värde för framtagning av vaccin, mediciner och behandlingsmetoder.

Igår presenterade WHO en plan för att stoppa Ebolautbrottet i Västafrika. Planen sträcker sig över 6 – 9 månader och budget för arbetet uppskattas till 500 miljoner USD. Bland det som nämns vara av största värde är information till befolkningen, metoder för begravningar som innebär att smittan inte förs vidare och en förbättrad metod att spåra smittade fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.