torsdag 18 september 2014

Ebola i Västafrika – totalkaos på alla områden i samhället

Idag skall FN:s Säkerhetsråd rådgöra kring insatser för att stoppa den katastrofala utvecklingen av Ebola epidemin. Vi vet ännu inte vad som kommer att beslutas.

Sedan i tisdags saknas ett team på sex personer, hälsoarbetare och journalister, i Guinea. De gav ebola information till befolkningen i området kring Nzerekore, i södra Guinea, mot gränsen till Liberia. I byn Wome, intill Nzerekore, kastade befolkningen sten på teamet och sen vet man inte så mycket mera om deras öde. För en månad sen uppstod upplopp då ett annat team besökte samma området. De anklagades för att smitta befolkningen! En regeringsdelegation, bestående av bl.a. hälso- och kommunikationsministern, försöker komma i kontakt med det försvunna teamet och de som håller dem fångna. Det anges att en bro är blockerad av uppretade människor och detta gör det omöjligt att nå teamet.

Frankrike planerar att bistå med ett militärsjukhus i Guinea, för att bekämpa epidemin.

Läkare utan gränser meddelar idag att en av deras utsända till Liberia, en kvinnlig hälsoarbetare, har uppvisat symptom på Ebolainfektion och skall transporteras till Paris för behandling. Det är den första västerländska arbetaren som drabbas, medan flera afrikanska smittats och dött.

Mot denna bakgrund framstår epidemin i Equateurprovinsen i Kongo, som ett ”intet”! Men vi kan förstå vad som skulle kunna hända om det uppstod en Ebola epidemi i exempelvis Kinshasa eller ett annan tätbefolkat område i Kongo!

Ett enda virus håller stryptag på hela länder!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.