lördag 27 september 2014

Protester mot förändring av konstitutionen vid sidan av Ebola

I Kinshasa tågade idag oppositionens alla partier i protest mot förslaget att ändra landets konstitution. Marschen startade i Limete och gick in mot centrala huvudstaden. En liknande marsch, planerad i Goma, tilläts inte av stadens ledning. Den katolska kyrkan i Kongo har också uttalat sitt ”nej” till en förändring av konstitutionen. Den protestantiska kyrkan har däremot meddelat sin syn: ”Allt är möjligt att förändra utom Bibelns ord”!

Det politiska livet fortsätter alla epidemier till trots!

Men landets president har inför FN:s generalförsamling, i torsdags 25/9, pratat gott om landets läkarkår och hanteringen av Ebolautbrottet i Equateur. Detta fick folket i Equateur att uttrycka sin uppskattning!

Det är intressant att läsa WHO:s sammanfattning av Ebolaepidemin i Västafrika och Kongo, när det nu gått 6 månader sedan de första informationerna kom till WHO om epidemin. Då det gäller Kongos hantering av epidemin, står följande: ”En av de stora tillgångarna i Kongos kamp mot Ebola är den höga grad av engagemang och ansvarstagande som regeringen visat, från landets president till hälsovårdsministern”. Så nämns om de upprepade besök i Equateur som hälsovårdsministern gjort och stöd från president och regering! Det rapporteras nu att Kongo hade 68 fall varav 41 har dött, övriga 27 anses var botade.

Landets president försäkrade generalförsamlingen om att ”mitt land är på fötter” och att landet har den bästa tillväxten på kontinenten, en inflation nära noll och att infrastrukturer, skolor, sjukhus och vägar repareras och byggs till. Dessutom, kommer valet 2016 att vila helt på demokratiska grunder! Efter detta tal tackade generalsekreteraren för denna information och gratulerade presidenten!

FN:s sändebud till Kongo, Martin Kobler, har idag på den Internationella turismens dag, inbjudit all världens turister till Kongo. Han beklagar att det är endast 186 000 turister som hittar till Kongo per år. Han försäkrar världens turister om att Kongo har så mycket att uppleva, så mycket vackert att se på och njuta av!

Visst finns det oerhört mycket vackert att uppleva i Kongo! Men det kanske inte är så lätt att ta sig fram till allt det vackra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.