fredag 19 september 2014

Hälsoteamets öde

Idag rapporteras att åtta medlemmar i hälsoteamet som varit försvunna några dagar i Guinea, hittats döda. Kropparna bar märken av angrepp med machetes och klubbor, några fanns i en septisk tank och andra i ett skogsområde. Invånarna i byn, där detta hänt, har flytt. Sex av dem togs tillfånga innan flykten.

Det är mycket tragiskt det inträffade. Rädsla och bristande kunskap ligger bakom dådet. Människorna i byn trodde att hälsoteamets medlemmar bidrog till att sprida Ebola viruset eller så var de övertygade om att viruset inte alls existerar.

I Sierra Leone har myndigheterna nu påbörjat en sorts ”Operation dörrknackning”, som skall pågå under de tre dagar, som ingen får lämna sitt hem, det är officiellt utlyst utegångsförbud. 30.000 frivilliga deltar i denna aktion, för att knacka dörr och fråga om det finns någon sjuk i hemmet. Vi får hoppas att dessa besök, inte kommer att skapa reaktioner som den i Guinea!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.