lördag 13 september 2014

Kongos kamp mot Ebola

Nu pågår den sjunde Ebola epidemin i Kongo sedan 1976. Denna gång i Equateurprovinsen och inom Boende hälsozon. Fallen finns i området runt Djera på följande platser; Watsi Kengo, Lokolia, Boende och Boende Muke. Sedan den 26 augusti har det rapporteras totalt 66 fall varav 37 har dött. Av dess 66 fall är 24 bekräftade med laboratorietest.

Varje torsdag och fredag hålls ett telefonmöte, med deltagare i Kinshasa (hälsovårdsministern, representanter för bl.a. UNICEF och WHO), i Mbandaka och i Boende, där de hälsovårdsansvariga och provinsens tjänstemän deltar. Detta ger en möjlighet att diskutera situationen och att snabbt få en bild av aktuella läget.

Samtidigt fortsätter insatserna för att förhindra smittspridning; information ges till hela befolkningen inklusive elever och lärare på alla skolor, bl.a. informeras om den risk det kan vara att äta kött från vissa djur. Utöver denna kampanj distribueras nu handdesinfektionsmedel till alla hem!

Det ser ut som att Kongo kan hantera denna situation och att den inte kommer att bli så kaotisk som den är i Liberia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.