måndag 8 september 2014

Ebola idag – ett utbrott som aldrig tidigare i historien

Folket i Equateurprovinsen i Kongo, begär nu att alla skolor i provinsen skall få tillgång till tvål, vatten och handdesinfektionsmedel, för att kunna förhindra smittospridningen! (Att jämföra med svenska skolor och allmänna platser – nog lever vi i olika världar!).

Kongos hälsovårdsminister, Félix Kabange, träffade sina kollegor från SADC i ett möte i Zimbabwe i fredags. (SADC = Southern African Development Community, är en organisation som skall bidra till ekonomisk utveckling i medlemsländerna. Följande 15 länder ingår i SADC: Angola, Botswana, Kongo-Kinshasa, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Moçambique, Namibia, Seychellerna, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia och Zimbabwe). Eftersom det är endast Kongo av medlemsländerna som har Ebola fall, är de andra mycket angelägna om att förhindra att smittan förs vidare. Hälsovårdsministrarna beslutade i fredags att vidta följande åtgärd; alla resenärer från Kongo till ett annat SADC land, skall innan avresan skaffa sig ett intyg, utfärdat av Kongos hälsovårdsministerium. Intyget skall ange att resenären är undersökt inför utresan och att den inte har varit i kontakt med Ebolasmittade sjuka. Den som reser utan intyget, kommer att sättas i karantän vid ankomsten för en period på 21 dagar, den tid det tar att utveckla symptom vid smitta. Det anges att detta gäller ”främst” vid resa till andra SADC länder. Hur denna regel kommer att tolkas för resenär till andra länder, vet vi inget om idag!

Situationen i Liberia blir allt mera ohållbar. Det uppskattas idag att ca 2000 fall av Ebola har diagnostiserats, varav 50 % har dött. WHO anger att det förväntas ytterligare tusentals fall de kommande tre veckorna. Den rapportering som finns, ger en bild av ett totalt kaos. Av landets totalt 15 län, är befolkningen i 14 smittade. WHO har bett Sverige om hjälp, och nu är personal från MSB (= Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) på väg till Liberia. De skall där skapa ett tältläger för ca 200 sjukvårdsanställda, som därmed får en möjlighet att bo på ett sätt som gör att de kan undvika smitta. Hittills har denna personal bott på hotell och andra gästhem, där det varit mycket svårt att kontrollera smittovägarna och erbjuda goda hygieniska förhållanden.

WHO anger att det i Västafrika nu har diagnostiserats 4000 fall, varav hälften har dött. Det finns uppenbara risker att antalet smittade är betydligt högre.
I Kongo anges att det finns 59 fall, varav 32 har dött. Av de 32 döda är endast 9 fall bekräftade med laboratorietest.

USA:s president, Barack Obama, sa i en intervju i lördags; ”om vi nu inte bekämpar Ebolaepidemin i Västafrika, kan vi en dag få Ebola fall i USA”. Och visst är det så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.