tisdag 1 januari 2019

Regeringen isolerar landet för att nå sitt syfte!

Tredje nyårshelgen å rad utan internet för befolkningen i Kongo! Nyårsaftonen medförde att all internetuppkoppling bröts. På order av regeringen har alla telebolag tvingats bryta kontakten. Företrädare för regeringen anger som skäl, att ”ordning och reda måste upprätthållas under tiden som rösträkningen pågår”!

All är upprörda och ifrågasätter denne begränsning av kontakter med omvärlden och med varandra inom landet. Telefonsystemet fungerar. Hur länge detta skall vara, är inte känt.

CYMOCEL (=La Synergie des missions des observations citoyennes des élections), är en sorts sammanslutning inom det civila samhället, som haft till uppgift att övervaka valet. Många representanter från katolska kyrkan var utplacerade över landets olika vallokaler. Hur de lyckades med sitt uppdrag varierade. Det finns rapporter om att de blev förbjudna att komma in i vallokaler på flera platser, medan de på andra fick finnas inne i lokalerna. Representanter för denna grupp har nu rapporterat att det finns oegentligheter, som måste tas på allvar, då de riskerar ett transparent val! De uppmanar nu befolkningen att vara uppmärksamma på vad som nu händer, för att ”sanningen” från rösträkningen skall presenteras och inget annat! Gruppens ordförande, en katolsk biskop, har uppmanat regeringen att återställa internetfunktionen och se till att sanningen får råda i det arbete som nu pågår.

Vänner i Kongo är oroade. De anger alla att om den avgående presidentens kandidat proklameras som ny president, kommer folket inte att tolerera detta! De ser framför sig en period med våldshandlingar över hela landet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.