torsdag 3 januari 2019

Kongos folk fortsatt ignorerat

Radio och TV kanaler är blockerade. RFI är drabbat på två sätt; deras journalist i Kongo, fick inte behålla sin ackreditering och deras radiosändningar är blockerade, inte bara i Kinshasa, men i alla städer i landet. Det rapporteras att RFI:s sändningar i Brazzaville har kraftiga störningar, som bedöms komma från Kinshasa. Privata TV kanaler är också blockerade, exempelvis oppositionspolitikern Bembas Canal Congo Television, som sedan 2 januari inte kan sända program. Internet och sociala medier är fortsatt blockerade i hela landet.

UA; afrikanska Unionen, inbjöd de tre huvudkandidaterna till presidentposten till ett möte i går, onsdag den 2 januari. Fayulu och Tshisekedi kom själva till mötet, medan Shadary skickade en representant. Budskapet till kandidaterna var en uppmaning om att valresultatet måste vara korrekt återgivet och följa folkets röster. Innan detta möte hade UA också, som civila samhällets representanter, rapporterat om att det var mycket fusk och oegentligheter på valdagen, men de lyfte också folkets tålamod i denna situation! Många fick vänta upp till 5 timmar på att få rösta, antingen på grund av bristande material i vallokalen eller för att deras namn inte kunde hittas i röstlängderna.

CENI har meddelat att presentationen av det preliminära resultatet förmodligen kommer att senareläggas. Man har nu räknat knappt 20 % av rösterna och saknar närmare 80 % av valsedlarna, p.g.a. transportproblem. Oppositionen tolkar detta besked som att CENI behöver längre tid på sig, för att kunna manipulera resultatet till fördel för FCC, sittande presidents parti. Det är alltså osäkert om det preliminära valresultatet kommer att ges på söndag den 6 januari.

Ytterligare rapporter om fusk och våldshandlingar, för att tvinga folk att rösta på ett specifikt parti inkommer varje dag.

Ebolabekämpningen är nu ytterst svår att genomföra. WHO:s generaldirektör lämnade en rapport den 28 december 2018 över den aktuella situationen. Han anger att man nått en kritisk punkt i bekämpningen, efter intensiva insatser började man se hoppfulla resultat, men nu spolieras arbetet av den ökade osäkerhet som råder i området. ”Allt vi vann kan gå förlorat om den osäkerhet som råder förlängs”. Det rapporteras nu att man registrerat nästan 600 smittade, varav 360 har dött.

Problem av olika slag, fusk, oegentligheter, bristande respekt av Mänskliga rättigheter och total ignorans av befolkningens behov och situation kommer nu till allas kännedom! Makt- och penningbegär kan leda till oanade handlingar! Vi kan nu hoppas på följande; att folkets röst skall respekteras och att en ny president inte styrs av makt- och penningbegär!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.