fredag 18 januari 2019

En mycket otydlig dagordning!

Mötet i Addis Abeba i går, torsdag 17 januari, var ett samtal mellan de tre organisationerna; SADC, CIRGL (International Conference of the Great Lakes Region, som med ett antal partners samverkar bl.a. för fred i Stora Sjöområdet) och UA (Afrikanska Unionen). Redan igår kom ett uttalande från SADC, ett relativt milt meddelande som uppmanade alla att respektera den kongolesiska regeringen och självständigheten. Så idag kom ett skarpt uttalande från UA: En uppmaning till Konstitutionsdomstolen att stoppa processen kring det definitiva utlåtandet om vem som vann valet, eftersom det finns så starka tvivel i frågan om hur resultatet tagits fram. En grupp valdes, som i all hast skall resa till Kinshasa för samtal. Gruppen utgörs av Paul Kagame, aktuell ordförande i UA, och ett antal ledamöter som deltog i samtalet.

Martin Fayulu har med glädje mottagit detta beslut! CENI och UDPS (med den utropade segraren Felix Tshisekedi) har valt att inte kommentera. Generalsekreteraren för det sittande majoritetspartiet i Kongo, Aubin Minaku, har försäkrat att Kongos ledare accepterar denna dialog med UA!

Regeringens talesman, Lambert Mende, har nu svarat att UA inte har i uppgift att tala om för Konstitutionsdomstolen, hur de skall handla! Han betonar också att Konstitutionsdomstolen är helt oberoende av både landets regering och av UA!

CENCO har hittills nöjt sig med att ange att valresultatet inte var korrekt, men lämnade igår, torsdag, en flersidig rapport till CENI, i vilken det framkommer tydligt att det inte är Felix Tshisekedi som fått flest antal röster. Rapporten har sin grund i de observationer som CENCO:s valobservatörer har lämnat efter valdagen. CENCO uppmanar ännu en gång CENI att publicera alla protokoll från varje enskild vallokal.

Så vad händer nu?? Kommer Konstitutionsdomstolen, för formens skull, att invänta UA:s utsända och samtala innan slutkommentar ges? Eller kommer Konstitutionsdomstolen att ge sitt utlåtande innan de samtalat? Det troliga är att utlåtandet kommer att se lika ut, oberoende av när det lämnas, före eller efter samtal med UA:s utsända!

Det som tidigare i veckan annonserats, är att Felix Tshisekedi skall svära presidenteden den 22 januari, på tisdag! UA:s utsända planerar att komma till Kinshasa på måndag!

Det är alltså en mycket otydlig dagordning för de närmaste dagarna! Och till detta kommer osäkerheten om hur folket kommer att reagera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.