måndag 31 december 2018

Förrädiskt lugn!

Spridda rapporter om vad som hände under valdagen kommer via mail och media. Det som är så framträdande och förvånande, är att både landets president och valkommissionen, CENI, har gratulerat sig själva och folket till ett väl genomfört val! Med presidentens ord; ”Folket förblev valprocessens mästare och visade också sin respekt för överheten i sitt sätt att genomföra valet”!

Från en stad i inlandet kommer rapporten om att en av planerade åtta vallokaler stängdes plötsligt och oväntat på valdagens morgon. Men stadens unga upptäckte att i den vallokal som stängts, fanns en CENI tjänsteman med en röstningsmaskin, i full färd med att ”rösta” för de personer, som var listade att rösta där! Tumult uppstod, de som upptäckte detta låsta rum och pågående röstning, slog tjänstemannen, som också skall ha tagits om hand av ortens polis!

Från Kinshasa rapporteras om liknande: 1000 vallokaler stängdes ju p.g.a. brist på röstningsmaskiner efter branden i mitten av december i CENI:s förråd. Men det som inträffade i går, var att ett antal av des ”stängda” vallokalerna fungerade inne på presidentens residens!

Egentligen borde man inte förvånas? Men nog är detta märkligt! Att pengar och makt lockar så mycket att individer lånar sig till dessa handlingar! Låna sig eller låta sig köpas, är väl snarare vad det handlar om! Att våga tro att någon annan än presidentens ”man”, Shadary, skall utropas till president, låter mycket optimistiskt!

Den 6 januari kommer preliminära resultat att presenteras. Då ökar risken för sammandrabbningar och våldshandlingar, enligt vänner i Kongo. ”Folket kommer inte att acceptera att presidentens man utropas till ny president! Då kommer våldet att börja”!

Några dagar återstår av ett förrädiskt lugn!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.