måndag 28 januari 2019

Fotbolls lektion, Tystnad och nycklar till en bostad!

Häromdagen fick jag lära mig något om fotbollsmatcher! Det var en av vännerna i Kongo som gav mig en ”lektion”! Han berättade att då ingen i publiken tror att det lag som vinner, skulle kunna vinna, blir det helt, absolut tyst bland publiken!

Så jämförde han den tystnaden med den tystnad som nu infunnit sig hos befolkningen i Kongo! Han beskrev att alla är förvånade över hur man kunde ”fixa till siffrorna” som man gjorde, att alla beklagar att barnen som nu växer upp får lära sig såna ”konster”!

Andra berättar om att den som borde ha vunnit presidentvalet, vägrar att ta emot den utsträckta handen från Felix Tshisekedi, därför att det är en ”smutsig hand”! Och hänvisar också till tystnaden innan ett utbrott, ”lugnet före stormen”!

Den nye presidenten har börjat arbeta, han uttrycker det som att han ”försöker stiga in i presidentkostymen”. Det visade sig däremot inte vara så lätt för honom att få en bostad, att stiga in i! Den egentliga presidentbostaden plundrades i slutet av Mobutus era och har inte reparerats sedan dess! Laurent Kabila mördades i arbetsrummet i ”Palais de marbre”, där han bodde och sonen Joseph ville inte flytta in i det huset. Han har istället bott i ett hus/palats som nu anses tillhöra honom privat!? Så nyckeln till det huset har han inte lämnat ifrån sig, då han överlämnade makten och nycklarna till efterträdaren! Tshisekedi har nu flyttat in i ett hus på Afrikanska Unionens område i Mont Ngaliema, Kinshasa, ett område som byggdes upp då landet var värd för unionens sammanträden, under Mobutus tid. Det anges att den bostaden inte är ett permanent boende för presidenten!

Riksdagsledamöterna har idag samlats för första gången och en första session har ägt rum.

I Yumbi, i Mai Ndombe provinsen, har FN representanter hittat 50 massgravar och uppskattar att minst 890 har dött, medan lokala tjänstemän anger att det rör sig om ca 500 döda. Det var mellan den 16 – 18 december 2018, som strider uppstod mellan stammarna Batende och Banunu. Det hela är inte på något sätt klarlagt och frågorna hopar sig; orsak, vem gav order om detta dödande o.s.v. Det som framkommit är att den 2 december dog chefen för Banunu stammen i Kinshasa. Hans familj lovade att begrava honom på samma plats som hans far hade begravts tidigare, i centrum av Yumbi. Detta ville inte stammen Batende gå med på, men den döde chefen begravdes ändå natten mellan den 14 och 15 december. Efter detta tycks det som att order utgått från ”någon”, att döda! Det anges att en undersökning/utredning skall göras.

Då det gäller Ebola epidemin sprids den nu i sydlig riktning. Den 27 januari hade WHO noterat 733 fall totalt, varav 459 har dött.

Tystnad, Lugnet före stormen eller återgång till livet och ”verksamheten”?? Vad väntar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.