lördag 5 januari 2019

I spänd väntan på ett resultat!

Spänt läge på alla fronter! Hela världens alla organisationer av olika slag tycks hålla andan i väntan på vad som skall hända då valresultatet i Kongo presenteras! Och så kom då idag beskedet från CENI; ”Vi kan inte lämna besked om valet på söndag den 6 januari, vi har räknat knappt hälften av alla röster”! Samtidigt gratuleras Kongos folk, av FN gruppen i landet och andra, till det visade tålamodet, utan att de tagit till våldshandlingar!

I torsdags, 3 januari, kom de katolska biskoparnas råd, CENCO, med informationen att de hade kunskap om vem som vunnit valet och att det var ett tydligt valresultat, men de namngav vare sig vinnaren eller om det var oppositionen eller FCC (presidentens parti) som vunnit. De uppmanade också CENI att inte utropa någon annan segrare än den som folket röstat fram! Detta har naturligtvis retat CENI och förmodligen även den sittande/avgående presidenten! CENI har protesterat och anklagat CENCO för olaglig vilseledning av folket! Presidenten och CENCO:s talesman möttes i går, fredag, i presidentens palats. Officiellt för att utbyta nyårshälsningar. Ingen information finns om mötets syfte eller dagordning. Vi kan bara gissa oss till vad som sades då dessa män möttes!

Fredag 4 januari hade FN:s Säkerhetsråd ett extra insatta sammanträde om Kongo, bakom låsta dörrar, på begäran av Frankrike. Medlemmarna kom inte överens om innehållet i ett gemensam meddelande om sin syn på hanteringen av valet och räkningen av röster. Men de uppmanar alla berörda att inte ge någon annan version av vem som segrat, än vad folkets röster visat! Säkerhetsrådet skall ha ett ytterligare möte på tisdag, 8 januari, om samma fråga.

Igår, fredag 4 januari, kom USA:s president Trump med detta meddelande: USA sände i onsdags 80 militärer till Gabon, för att vid behov ingripa i Kongo, om våldshandlingar provoceras av valresultatets tillkännagivande! Syftet med deras närvaro är alltså att ingripa vid behov, för att skydda amerikanska medborgare och diplomater. Trump säger sig vara beredd att vid behov utöka antalet militärer. Gruppen skall stanna kvar till dess att säkerheten i Kongo inte längre är hotad. (Denna information har lockat många kongoleser till ironiska uttalanden om USA och dess president, bl.a. sägs att ”ni är så välkomna att befria ett helt folk som hålls som gisslan av klanen Kabila, Välkomna!).

CENI:s förhoppning är att ”någon gång nästa vecka kunna presentera valresultatet”!


Aktuellt om Ebola

WHO:s generalsekreterare, läkaren Tedros, besökte under perioden 31 december 2018 till 2 januari 2019 det område i nordöstra Kongo, där Ebolaepidemin härjar. Han har sagt att han själv ville uppmuntra den fantastiska sjukvårdspersonal, som under så lång tid arbetat i en farlig miljö och ständigt är utsatt för fara för eget liv. Med på resan fanns läkaren Farrar, som är teamledare för WHO:s krisplanering för exempelvis Ebolautbrott och även VD för den icke vinstdrivande organisationen Wellcome Trust. Samma dag rapporterades att antalet diagnostiserade fall är 608, varav 368 dött.


Vi får göra som de tålmodiga kongoleserna – vänta på resultatet! Vad de gör under sin väntetid, kan vi bara ana och vi skall inte följa deras exempel i annat än att vänta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.