tisdag 8 januari 2019

Falskt VMA sprids i Kinshasa!

Samtal med några vänner i Kinshasa idag. Det går inte att missa deras glädje över att någon utanför deras land vill lyssna på hur de har det! En av vännerna svarar inte då jag ringer, men ringer senare upp mig. Han berättade då att han redan var hemma, ca 3 timmar tidigare än vanligt. Han hade nåtts av ryktet om att alla snabbt skulle lämna sina arbetsplatser och åka hem, eftersom CENI (Den nationella, ”oberoende” valkommissionen) väntades lämna ett viktigt meddelande till allmänheten under eftermiddagen! Men då vi fick kontakt, hade ännu ingen nyhet presenterats och inget valresultat heller! Det visade sig att en militärhelikopter flugit över centrala Kinshasa och att detta tolkats som ett viktigt meddelande till folket skulle ges!

Båda bekräftar att spänningen är mycket hög bland alla i huvudstaden. Alla anger att ”vi har vunnit” och det blir nästan slagsmål ibland, eftersom de berörda kommer från olika politiska partier!

ECC:s (Kristi Kyrka i Kongo, den protestantiska paraplyorganisationen) ledare, pastor André Bokundoa, har idag lämnat ett pressmeddelande: liksom andra efterlyser han att CENI skall lämna ett valresultat som stämmer med folkets röst och inget annat! Han hänvisar till vad lagen säger om valkommissionens uppdrag och att ”CENI skall uppfylla de löften de avgett inför Herren och inför nationen, att ge folket endast sanningen och inget annat än sanningen”! Detta uttalande har uppenbarligen uppskattats av många, det finns noteringar om att man är ”förvånad över att den tid då ECC smickrade landets ledare är över”!

Inget datum är fastställt när valresultatet skall ges. Företrädare för oppositionen klagar och tycker att det är konstigt; ”då valet skulle äga rum den 23 december ansåg CENI att de skulle kunna ge ett preliminärt resultat inom 48 timmar, men efter att valet ägde rum den 30 december, har de på en vecka inte räknat med än ca 50 % av rösterna”!

Denna tystnad från CENI skapar rykten och rädsla bland folket. Alla väntar på resultatet och vanliga arbetsuppgifter kan inte utföras normalt! Alla tänker på valet och framtiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.