torsdag 24 januari 2019

Kongo har fått en ny president!

Demokratiska Republiken Kongo fick idag sin femte president och överlämnandet av makten har gått utan våldshandlingar, för första gången i landets historia! Den nye presidenten, Felix Tshisekedi var märkbart rörd under sitt tal och han fick avbryta för ca 10 minuter innan han kunde fortsätta! Han representerar det politiska partiet UDPS, som leddes av hans far, Etienne, under många år. Fadern dog innan han nådde sitt mål, att bli landets president! Nu har sonen nått detta mål! Naturligtvis är det mycket känslor och prestige med i detta! Innan ceremonin avslutades, bytte den avgående presidenten, Joseph Kabila, fåtölj med den nyligen installerade! En symbolisk bild av maktskiftet.

I sitt tal, som nytillträdd president, hyllade han ett antal personer; Joseph Mobutu, Laurent Kabila, Joseph Kabila, sin far Etienne, Martin Fayulu (som han kallade folkets soldat), han utlyste en tyst minut till minne av alla martyrer och angav också att han inom kort kommer att frige alla politiska fångar. Han lovade att arbeta för att befolkningen skall enas och vill inte bidra till tribalism, delning av landet eller hat mellan medborgarna.

Närvarande vid detta maktskifte var 17 statschefer, främst afrikanska, och den diplomatiska kåren i Kinshasa, som representerade bl.a. EU och USA. Icke inbjudna statschefer var presidenterna från Rwanda och Zambia, som båda har uttalat tvivel över valresultatet!

Nu återstår att se om alla givna löften kommer att infrias, om befolkningen kommer att avstå från våldsreaktioner och om landet kommer att enas och byggas upp! Det finns uttalanden från ”politiska ledare”, som anger att det nu är bara ”lugnet för stormen” och att reaktionerna kommer ”snart”. Men många är oroliga, många uttalar tvivel över att någon vill åta sig landets ledning efter att ha fifflat sig till den positionen och många uppskattar att exempelvis Martin Fayulu inte tagit emot den utsträckta handen från den nye presidenten. Reaktioner och känslor formuleras på olika sätt.

Vi kan lägga vår ”mall” över det inträffade, över valets genomförande och när vi gör det, blir det troligen underkänt! Om vi tar hänsyn till att det var första gången som landet genomförde ett val av detta slag helt på egen hand och att alla gjorde ”så gott de kunde”, då kan det bli godkänt med tvekan. Om vi tänker att den nytillträdde presidenten lyckades förhandla med den avgående, så att det blev ett maktskifte, då är det bra! Under förutsättningen att den nytillträdde inte är ”köpt” av den avgående! Vi lär aldrig få svar på våra frågor om hur det gick till. Vi kan dock vara övertygade om att folket, våra vänner och medarbetare, alla behöver stöd i uppdraget att arbeta med demokrati och allas lika värde! Förhoppningsvis vill vi fortsätta med vår del av uppdraget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.