torsdag 10 januari 2019

Dagens reaktioner varierar; glädje, ilska och förvåning!

Protester i hela landet under dagen, mot det valresultat som publicerades i natt. Det tycks som om alla genomskådat sittande makthavare och den blivande! Främst i Kikwit, i södra delen av Bandundu provinsen, ”Fayulus plats”, har protester och reaktioner varit starka. Sju döda, varav två barn har dött under dagen. Skottlossning hela dagen. Bland de döda finns en polis och en militär. Befolkningen rapporterar att beväpnad militär skjuter direkt, utan varning, då de reagerar på händelser. I Kisangani har befolkningen också demonstrerat och även där är det skottlossning och polisen har använt tårgas för att skingra folkmassorna. Även på andra platser har folket demonstrerat och förnekat det resultat som gavs i natt. På andra platser har anhängare till Tshisekedi firat hela dagen!

Det har ännu inte meddelats om någon gemensam skrivelse från CENCO, ECC och Symocel har gjorts, men CENCO (den katolska, nationella biskopsgruppen), har lämnat sin bedömning under dagen. ”Vi noterar det preliminära valresultatet, men också att det inte är i överensstämmelse med det resultat vi fått från våra valobservatörer i hela landet. Vi uppmanar alla som vill få fram sanningen, att göra det på en lagenlig väg”.

Frankrikes utrikesminister har skarpt kritiserat och ifrågasatt det valresultat som lämnats. Han hänvisar till de informationer som de katolska biskoparna lämnat; ”att detta valresultat inte är det korrekta”.

Stämningen i Kinshasa varierar, både geografiskt och över dagen! Många anger att de ser framför sig att reaktioner kan komma plötsligt, oväntat, men alla tycks vara övertygade om att protester kommer att bli tydliga. Föräldrar är osäkra på om de kan skicka sina barn till skolan på måndag. Idag har de flesta arbetsplatser varit tomma, alla har stannat hemma i väntan på vad som skall hända.

”Det vi förväntar oss av honom (Tshisekedi) är att han visar oss om han är en riktig president eller en marionett till Kabila”! En reaktion i Bukavu under dagen!

”Falskspel, fusk, bedrägeri – som sker så öppet! Vi har genomskådat dem”! Oron för framtiden är tydlig. ”Vad lär sig våra barn av detta, som sker inför öppen ridå? Hur ser framtiden ut för befolkningen, om det blir två olika enheter som skall dela landets tillgångar”?

Vad skall den närmaste veckan medföra?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.