torsdag 7 mars 2019

Främst nedslående nyheter om Kongo

Februari månad i Kongo var en månad med många aktiviteter och diskussioner av olika slag. Det är aldrig helt tyst i nyhetsflödet, men inte allt är av stort intresse för en allmänhet i Europa. Rykten och anklagelser hör till vardagen. Den presidentkandidat, Fayulu, som anser sig vara vinnaren, men inte blev utnämnd, fortsätter att hävda att han borde ha utsetts och kräver omräkning av röstsedlarna! Han anser att så länge detta inte sker, är det uttryck för landets korrumperade system.

En regering är ännu inte utsedd och den nye presidenten tycks nästan famla sig fram i sitt nya uppdrag. Han har besökt grannländerna och tagit vissa beslut som berör befolkningen i Kongo. Häromdagen kom en rapport om att senatsmedlemmar under flera år har förskingrat/inte kunnat rapportera stora summor pengar! Och idag går den nyheten inte att finna! Ett intressant fenomen!

ECC:s ledare har haft samtal med bl.a. Fayulu, för att ge stöd i den process som krävs för att civila samhället skall återfå sin roll och bidra till dynamiken inom politiken! ECC anger att man vill samtala med alla religiösa ledare i landet och representanter för det civila samhället.

Igår, onsdag 6 mars, öppnades åter möjligheten för kongoleser att söka Schengenvisum i Kinshasa! Maison Schengen har fått ett nytt namn; ”Centre européen des visa”; CEV. Det nämns också att Kongos konsulat i Antwerpen kan komma att öppnas igen, men att detta beslut skall tas av en regering – som ännu inte finns!

Ebola epidemin fortsätter! Senaste statistik visar att av 907 registrerade fall har 569 dött. Landets hälsovårdsminister rapporterar att epidemin är under kontroll i 17 av de 19 hälsozonerna som är berörda. Han anger vidare att det är främst ryktesspridning och dålig kunskap om sjukdomen hos befolkningen, som gör att epidemin inte är helt under kontroll. De två hälsozoner där epidemin inte är under kontroll är Butembo och Katwa. På de platserna anfölls de vårdenheter som Läkare utan gränser satt upp, byggnaderna brändes och material förstördes. Detta inträffade den 24 och den 27 februari. Det var, som tidigare, beväpnade grupper som anföll enheterna.

WHO:s generalsekreterare är inte lika positiv! Han rapporterar att den pågående epidemin i Kongo inte har något motstycke i historien! Aldrig tidigare har WHO ställts inför en utmaning som denna med en mycket rörlig befolkning och stora brister i hälsovårdsarbetet! Utöver de två faktorerna nämner han den bristande säkerheten i området och de upprepade anfallen och förstörelsen av vårdenheter. Han uppmanar övriga världen att bidra till kampen mot det dödliga viruset. ”Inget land i världen kan ensamt bemöta utmaningen från Ebolaviruset”! Drygt 80 000 personer har vaccinerats och ca 400 smittade har fått behandling. Mer än 40 000 personer som varit i kontakt med smittade, har följts under tre veckor och dessa har inte utvecklat sjukdomen!

Att läsa nyheter om Kongo, gör att jag kan förstå de svenskar som suckar och säger; ”Hur orkar du hålla på med det där genomkorrupta landet”? Eller; ”Det kan väl inte gå att göra något för att erbjuda alla kongoleser god hälsovård, då landet ser ut som det gör”?!

Ja, vad är det som driver oss till våra handlingar???



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.