torsdag 25 februari 2021

En politikers död

Idag rapporteras att politikern Joseph N´singa Udjuu dog i går i Kinshasa. Han föddes 1934 i Nsontin, inte långt från Semendua. Han har, under Mobutus tid, haft olika poster, bl.a. som justitie-, inrikes- och premiärminister.

Vi som arbetat i området, har ofta hört hans namn och om alla insatser han medverkat i, fastän det förmodligen är få av oss, som träffat honom. Däremot har vi träffat flera av hans släktingar, en del av dem medlemmar i CEBU, men de flesta medlemmar i den katolska kyrkan.

I måndags dödades Italiens ambassadör i Kongo, då han besökte östra delen av landet. Han reste dit på uppdrag av WFP, (World Food Programme), han skall ha varit mycket aktiv i den verksamheten. Samtidigt dödades också hans livvakt och chaufför. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret eller identifierats som ansvariga för detta dåd.

Denna vecka har det återigen kommit rapporter om väpnade angrepp och räder mot civilbefolkningen i Beni området, i nordöstra hörnet av landet. Tolv personer rapporteras ha dödats.

Samtidigt fortsätter det politiska spelet. Den nyutnämnde premiärministern arbetar med att forma sin regering. Nästa vecka skall den presenteras.

Allt detta säger oss att landet är mycket osäkert ur en säkerhetsaspekt. Man kan ana att befolkningen tänker mer än en gång innan de agerar eller påtalar något fel hos ledarna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.