lördag 6 februari 2021

Covid-19 sprids, vaccinering planeras

I torsdags kom informationen att ytterligare en provins nu registrerat fall av Covid-19: Mai Ndombe provinsen, som rapporterat 2 fall. Nu är 23 av landets 26 provinser berörda.

I fredags höll hälsovårdsministern en pressträff och informerade om att vaccinering planeras. Nästan 7 miljoner doser kommer inom kort till Kongo. Därefter planeras ytterligare vaccindoser anlända. Det är Världsbanken som finansierar inköpen och ansvarar för logistiken. PEV (Programme Elargi de Vaccination) ansvarar för själva utförandet, d.v.s. vaccineringen av befolkningen. De första doserna kommer att användas i Kinshasa och därefter går arbetet vidare till övriga landet.

WHO och GAVI (ett vaccinsamarbete mellan flera partner) har lanserat ett program, COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access) för att underlätta för alla fattiga länder i världen att få tillgång till vaccinet. Sverige kommer också att delta i COVAX, tillsammans med EU-kommissionen och övriga medlemsländer.

Vaccinering av ett lands befolkning möter olika utmaningar, beroende på vilket land man pratar om! Vi får nu hoppas att de vaccindoser som kommer till Kongo, är rätt förvarade och ger en god effekt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.