söndag 7 februari 2021

Kongos 12:e Ebolaepidemi?

Idag meddelade Hälsovårdsministeriet i Kongo att ett nytt fall av Ebola diagnostiserats i Kongo! Det var den 1 februari som en kvinna, gift med en överlevande från en tidigare Ebolaepidemi, sökt vård på ett hälsocenter i byn Biena, Nord Kivu. Hon hade då de typiska symptomen och vårdpersonalen misstänkte genast Ebola! Prov togs och kvinnan flyttades till närmaste sjukhus, i Matanda, nära Butembo. Provsvaret visade att hon var smittad av viruset! Kvinnan dog den 3 februari.

Det var den 18 november 2020, som den 11:e Ebolaepidemin i Kongo förklarades vara avslutad! Den hade drabbat Equateurprovinsen i nordvästra delen av landet.

Nu kommer alla insatser att påbörjas och specialister av olika slag kommer att resa till Butembo i Nord Kivu! Platsen ligger i den norra delen av provinsen och området gränsar till Uganda.

Strategier finns. Vaccin finns. Personal finns. Och – viruset finns!

Nu återstår att se hur detta kommer att påverka området, hur långvarig epidemin blir!

Nord Kivu är också berörd av Covid-19! Provinsen ligger på tredje plats, vad gäller antal registrerade fall. Lördagens statistik visar följande: Kinshasa 18532 fall, Kongo Central 1436 fall och Nord Kivu 1365 fall registrerade. 2 av fallen i Nord Kivu upptäcktes i lördags.

Att hantera Covid-19 i Kongo är nytt och det finns av naturliga skäl ingen känd strategi, utöver den som använts vid Ebola epidemier. Snart finns vaccin i landet. Hur detta virus skall bete sig i Kongo, vet man inte mycket om ännu.

Vid sidan av dessa virus och sjukdomar finns också de ”gamla, vanliga”; polio, mässling, kikhosta, ja en hel rad av virus som hotar livet för små, nyfödda barn! Och för dessa virus finns strategier, vaccin och personal! Det som saknas är medel, för att få vaccinerna distribuerade ut till de byar där barnen finns! Det är en utmaning - även för oss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.