måndag 1 februari 2021

Presidentens strategi tycks ge resultat!

År 2020 avslutades utan kaos. Nu är frågan hur detta år, 2021, kommer att bli!

Premiärministern Sylvestre Ilunga avgick den 29 januari och därmed även hans regering. Detta efter att en omröstning ägt rum, som utföll till hans nackdel. Detta var ju vad nuvarande president önskade, då han i november iscensatte sin plan.

På onsdag, 3 februari, skall det röstas om vilka som skall ingå i Nationalförsamlingens ”styrelse”. USN (= Union Sacrée pour la Nation), presidentens grupp eller snarare parti, har nominerat ett antal kandidater och de är alla godkända! Av de kandidater som representerar andra partier, exempelvis ”oberoende” eller den förre presidentens parti, har de flesta avfärdats som ”icke valbara”! Listan över de valbara publicerades i går söndag 31 januari. USN har 391 av de 500 invalda i Nationalförsamlingen, så utgången tycks vara klar!

Den gruppering som utgjorts av Bemba, Katumbi och Fayulu tycks delvis ha splittrats. Bemba och Katumbi tycks ge sitt stöd till Tshisekedi. Fayulu anser att det är f.d. Kabila anhängare som nu ingår i USN och därmed är han oroad över vartåt det kan bära i en sådan koalition!

En ny regering skall alltså utses!
Vad kommer de kandidater att göra som inte accepterades till valet av Nationalförsamlingens styrelse? Det ryktas att de kommer att vända sig till rättsinstanser för att saken skall utredas! Och då är frågan vem som styr i den instansen!

För många av landets medborgare är det sjukdom, fattigdom och sociala orättvisor som fortsätter detta år! Från de nordvästligaste delarna av landet rapporteras om oroande stort antal av barn med mässling. Läkare utan gränser gör en akutinsats. Covid-19 fortsätter och uppfattas så hotande, att de som drabbas blir stigmatiserade! De förebyggande insatserna kan inte nog understrykas som de viktigaste för folkets hälsa! Vaccinationer. Information om sjukdomars orsak och verkan. Så lätt! Så svårt att acceptera – tycks det!

Men nu en ny regering inom kort! Vad kommer den att bidra med?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.