måndag 15 februari 2021

Kongo har fått en ny premiärminister

Idag på eftermiddagen meddelade landets president att en ny premiärminister är utsedd! Det är Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge, 43 år gammal. Han kommer från en tjänst som VD för Gécamines, det statliga gruvbolaget och kommer själv från Katanga provinsen. Han har lovat att bilda en regering med färre antal ministrar än tidigare, han kommer att prioritera unga personer, kvinnor och personer med hög moral då han skall utse sina ministrar! Han har också utlovat att han kommer att prioritera landets säkerhet.

Den nye premiärministern ingick i Kabilas regering, som Ungdoms- och Idrottsminister. Men han avgick 2015, då han protesterade mot en tredje mandatperiod för den sittande presidenten. Han ingick därefter i oppositionen och i den grupp som leddes av Moïse Katumbi. Den relationen bröts några månader innan valet 2018, då han anslöt sig till en annan oppositionsgrupp.

Nu återstår att se vad den nye premiärministern kan göra! Det är en intressant tid som väntar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.