onsdag 3 mars 2021

Vacciner och sjukdomar under pågående regeringsombildning

Tisdag kväll den 2 mars fick Kongo 1,7 miljoner doser av Covid-19 vaccinet, framställt av Astra Zeneca. Denna leverans skedde tack vare Covax. Idag har företrädare för Världsbanken suttit i sammanträde med hälsovårdsministeriets personal för att diskutera vaccinationsprogrammet. Ute på flygplatsen Ndjili, togs vaccinet emot av hälsovårdsministern, Eteni Longondo, kommunikationsministern, en talesman för regeringen, andra hälsovårdsansvariga och även PEV programmets högsta chef, läkaren Elisabeth Mukamba (som tidigare haft en tjänst i Inongo, Mai Ndombe).

Idag anges att vaccinationerna kommer att påbörjas den 12 mars och då skall de fyra mest beröra provinserna först få del av vaccinet; Kinshasa, Nord-Kivu, Kongo Central och Haute Katanga. Enligt PEV ansvarig kommer först hälsovårdspersonal och äldre personer att vaccineras. Totalt i landet har drygt 26000 fall diagnostiserats sedan den 10 mars 2020.

Men det är inte bara Covid-19 som utgör ett sjukdomsproblem i landet idag! Sedan början av februari har 11 fall av Ebola i nordöstra delen av landet, i Nord-Kivu, diagnostiserats och fyra av dem har dött. Drygt 650 personer har nu blivit vaccinerade mot Ebola i området. Läkare i området uppmanar befolkningen att tro på att det är ett virus som orsakar sjukdomen och inget annat!! Det kan bidra till mindre stigmatisering av de som drabbats.

I Ituri provinsen har ett antal fall av pest konstaterats, något som också är oroande. Sjukdomen orsakas av en bakterie och finns hos gnagare och sprids till människan via loppor. Pest bakterien kommer ibland upp till ytan, nästan explosionsartat från sin tillvaro bland gnagare, onåbar för människan. Man kan tänka sig att det är samma mekanismer, samma orsaker, som då Ebolaviruset hoppar från ett värd djur till människan. Ju närmare människan lever de vilda djuren, ju lättare är det att virus och bakterier hoppar över till människan. Vikten av hälsovårdsundervisning till befolkningen och av vaccinationer av barn mot de ”vanliga” sjukdomarna som mässling, polio, stelkramp och andra, kan inte nog betonas!

Och mitt under denna bekämpning av olika sjukdomar pågår en regeringsombildning! Premiärministern är utsedd och arbetar med att ta fram sin regering! 2023 skall nya val ske och många har redan varnat presidenten för att inte försöka senarelägga valen! Talesmän för presidenten har idag försäkrat att någon sådan tanke har inte presidenten!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.