lördag 13 februari 2021

Kulturförståelse och virusutveckling

Att försöka förstå en annan kultur är en stor utmaning! Vi kan tro att vi förstått något och så händer något som vi inte alls förstår! Den insikt vi trodde oss ha, visar sig vara helt obefintlig!

De här tankarna återkommer gång på gång, då jag läser nyheter från Kongo och då jag följer ett kongolesiskt kyrkosamfunds arbete och utveckling. Den tanke som blir kvar, efter all insikt om att jag intet förstått, är tanken, att det som händer bland ett lands ledare, tas som exempel för alla i befolkningen! Det beteende som landets ledare visar, upprepas hos alla ledare i alla organisationer ned till bynivå! Den tanken hjälper mig att inte förundras allt för mycket, att inte döma eller undra ”hur kan de”! Så finns det även goda exempel! Jag tänker på lärare som gjort allt för att eleverna skall förstå och lära sig något. Jag tänker på läkare, som arbetar under villkor som, för oss, är omöjliga och otillräckliga, men de lyckas rädda liv och lämnar goda exempel efter sig!

I byn Bendela, som var den plats dit de första svenska baptistmissionärerna kom och ett samfund bildades 1919, finns i dag ett ”sjukhus”. Det byggdes med medel från Sida, på 80 eller 90 talen, och var tänkt att det skulle främst bidra till bättre hälsa bland kvinnor. Men då byggnaden invigdes, utförde den läkare, som ansvarade för kyrkans arbete, en bråckoperation på en man liggande på förlossningssängen! Idag har ytterligare byggnader tillkommit, med bidrag från Världsbanken! Ansvarig läkare idag är en mycket aktiv, kompetent och företagsam kvinna! Hon utför minst en operation 4 – 5 dagar per vecka. En del av patienterna har varit hos en ”byläkare” av något slag, ibland en person som tror sig ha förmågan att hela de sjuka, men för det mesta har det lett till komplikationer, som är svåra att hantera, även på sjukhus! Ibland kommer det en patient, som redan befinner sig i så långt avancerat stadium av sjukdom, att det är för sent att operera. Hon försöker informera patienten om detta och lyckas ibland få patient och familj att förstå! Men så suckar hon; alla saknar den basala kunskap om hälsa, som gör att de skulle få ett bättre hälsotillstånd! Hon skulle vilja ägna mera tid åt förebyggande insatser! Hennes patienter kommer från byar långt borta, ryktet om hennes arbete har spritt sig! Hon är en känd person i området! Inte kunde vi ana detta tidigare!

Vi behöver se bortom det yttre skeendet för att förstå det positiva som sker, exempelvis inom ett sjukhus, inom ett kyrkosamfund och vad som görs inom ramarna för de organisationerna. Jag anar att det som sker bortom, under, det yttre skalet, är helt betingat av de personer, de individer, som arbetar där! Kan de stå emot de dåliga exempel som visas av landets ledare?

Ebolautvecklingen i Nord Kivu: ett andra fall, också en kvinna, diagnostiserades efter att hon sökt vård, provet visade att hon bar på smittan. Hon dog den 10 februari. Det finns nu 10 000 doser Ebola vaccin som skall distribueras och användas i Nord Kivu. Flera team gör uppföljning av alla kontakter till de två kvinnor, som visat sig vara smittade.

Covid-19 utvecklingen i landet: eftersom statistiken är osäker, är det också svårt att säga om antalet fall verkligen går ner eller om det är brist på testmaterial, eller kanske brist på information till befolkningen! Provinsen Mai Ndombe kunde rapportera om två fall den 4 februari och därefter har det inte rapporterats om flera fall. Men idag rapporteras att det nu saknas testmaterial i provinsen! Alltså omöjligt att veta om det finns flera fall eller inte! Information till befolkningen är på väg! Boken ”100 frågor om Covid-19”, på lingala, kommer snart att transporteras från Kinshasa till vissa hälsozoner i Mai Ndombe.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.