onsdag 9 januari 2019

Några timmar kvar att vänta?

Efter gårdagens falska rykte i Kinshasa har många stannat hemma idag och inte vågat sig till sina arbetsplatser. Radion har i kväll informerat om när valresultatet skall tillkännages.

Sedan 14 tiden i eftermiddag, onsdag 9 januari, är journalister samlade i den byggnad där CENI arbetar och väntar på att ett tillkännagivande om vem som blir den nye presidenten i Kongo! Diplomater stationerade i Kinshasa inväntas inta sina platser under kvällen. Det förväntas att resultatet kommer att ges, sent i kväll, vid 23 tiden. Byggnaden är omgiven av ett starkt säkerhetspådrag.

Sedan i går kväll har CENI tjänstemännen varit samlade och enligt de rykten som sipprat ut, har de arbetat med sammanställning av valresultatet. I Kinshasa är kravallpoliser stationerade på de större gatorna och vissa gator är även barrikaderade av polispiketer. Uppenbarligen finns en stor oro för upplopp och att våldshandlingar skall bli en följd av information om valresultatet!

Igår, tisdag, möttes Zambias och Sydafrikas presidenter, för att samtala om Kongo och valresultatet. De uppmanade därefter CENI att inom kort ge besked om valresultatet till folket, för att förhindra våld och ytterligare oroligheter.

Det ryktas att Felix Tshikedi, ledare för det största oppositionspartiet UDPS, är villig att samarbeta med FCC (=Front Commun pour le Congo), ”presidentens parti” och det parti som utvalt Shadary till nästa president. Rykten eller verklighet? Maktbegär hos politiker är inte okänt för någon!

Nu återstår några timmars väntan på ett valresultat!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.