torsdag 10 januari 2019

Det preliminära valresultatet gavs tidigt torsdag morgon!

Så kom då ett tillkännagivande: CENI informerade vid tre tiden, torsdag morgon, det kongolesiska folket, att Felix Tshisekedi vunnit presidentvalet och kommer att utses till landets nästa president. Det är ett preliminärt valresultat, enligt CENI, och kan ändras då alla valsedlar räknats. En sådan ändring skall ske inom 10 dagar, annars är det dagens preliminära resultat som blir permanent. CENI anger följande resultat för de tre presidentkandidaterna; Tshisekedi 38,57 %, Fayulu 35,2 % och Shadary 23,8 %.

Reaktionerna är än så länge försiktiga. Men på vissa orter, där UDPS, Tshisekedis parti, har många anhängare, har oroligheter uppstått. Så har de i Mbui Mayi försökt storma guvernörens residens, eftersom han uttalat sig mot Felix Tshisekedi under valperioden. Även på andra orter har demonstrationer ägt rum. I Kisangani har barrikader byggts av motståndare till UDPS och Bemba har rapporterat (från Belgien!) att skottlossning ägt rum.

Katolska kyrkan hävdar att detta resultat inte speglar verkligheten. Fayulu, som ansågs vara vinnaren och var mycket populär, kommenterar informationen med att ”detta har ingenting med sanningen att göra, det är en kupp”! Frågan som ställs är; ”hur kunde CENI ändra siffrorna på detta sätt till Tshisekedis fördel”?

FN:s generalsekreterare har kommenterat på det enda möjliga sättet, med att han ”uppfattat” budskapet! Han uppmanar också alla att avstå från våldshandlingar. Andra internationella organisationer och regeringsföreträdare har varit öppet kritiska och blivit bemötta av den sittande regeringens talesman, Lambert Mende; ”detta sätt att blanda sig i vårt lands arbete, kan vi inte tolerera”.

Enligt en biskop väntas ett gemensamt meddelande under dagen från CENCO (den nationella biskopsgruppen), ECC (Kristi Kyrka i Kongo) och Symocel (sammanslutning mellan civila samhällets valobservatörer). Det intressanta blir att läsa vad de skriver och hur de uttrycker sig. Deras meddelande kan få stort inflytande och ge effekter de kommande dagarna.

Så besannandes ryktet om att Felix Tshisekedi samtalat med Kabila och FCC. Det var Tshisekedi som själv antytt detta, något som helt förnekats av Kabila och hans närmaste! Detta visar på en viss svaghet hos den blivande presidenten. Om man skall förhandla, bör det ske i det tysta, innan det är helt genomfört! Frågan är hur folket kommer att bedöma honom och vilket förtroende de har för honom? Framtiden kommer att ge oss svaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.