söndag 20 januari 2019

Aktuellt läge

Vid 22 tiden på lördagskvällen fungerade Internet och sociala medier igen! Till allas glädje!

Senare på kvällen, vid 23.30 tiden, lämnade Konstitutionsdomstolen sitt utlåtande efter att ha studerat de inlämnade protesterna: ”Det finns ingen anledning att ändra på beslutet om valresultatet, då de invändningar som inlämnats inte har någon grund och inga bevis finns tillgängliga”! Martin Fayulu reagerade med att uppmana folket att inte godta den president som nu är utsedd! Han anser sig vara den ende legitime presidenten. Han uppmanar till fredliga manifestationer utöver hela landet!

Direktören för ”Congo Research Group” anger efter detta, att han inte är förvånad! ”Både CENI och Konstitutionsdomstolen står på maktens sida, så något annat var inte att vänta”! Det som däremot förvånar honom är den tystnad som det internationella samfundet visat och Afrikanska Unionens beslut om att uppmana till omräkning av rösterna och att utse en grupp som skall besöka Kinshasa! Han menar också att om folket och/eller oppositionen reagerar nu, borde det internationella samfundet ge dem stöd.

Efter Konstitutionsdomstolens information kom så ett meddelande från Afrikanska Unionen; det planerade besöket i Kinshasa ställs in!

Vi kan alltså förvänta oss att på tisdag, 22 januari, få information om att Felix Tshisekedi, installerats som president i den Demokratiska Republiken Kongo!

Så vet vi inget om hur folket kommer att svara på Fayulus uppmaning till fredliga manifestationer! Blir det någon form av manifestationer? Hur kommer det fredliga att bedömas? Hur kommer manifestationerna att bemötas av maktens män, de som har goda relationer med armé och polis?

En ny vecka börjar imorgon! Vad medför den? Snart får vi veta detta!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.