fredag 11 januari 2019

Labil stämning med risk för ökat våld

Fredag 11 januari, dagen efter att valresultatet tillkännagavs, har kännetecknats av både glädjeyttringar och demonstrationer i protest mot valresultat enligt CENI. Minst 12 döda hittills och många skadade.

Martin Fayulu, som enligt många är den presidentkandidat som fått flest röster, har nu mött sina partisympatisörer, i Bembas palats i huvudstaden. Både Bemba och Katumbi, de två som inte kunde ställa upp i valet av olika skäl, ger stöd till Fayulu. Inför alla sympatisörer har han lovat att imorgon lämna in en protest till Konstitutionsdomstolen med begäran om att alla röster skall räknas igen. Han hävdar att han fått 61 % av rösterna.

CENCO har bett FN:s Säkerhetsråd att uppmana CENI att publicera röstningsprotokoll från hela landet, för att rösträkningen skall kunna kontrolleras och undanröja alla frågor och tvivel kring valresultatet. Denna begäran lämnades av en av biskoparna i ett videomöte med Säkerhetsrådet.

Synen på valresultatet varierar mellan olika länder i världen; Frankrike, Belgien, USA och Storbritannien begär mera information och har uppmanat CENI att lämna bevis på rösträkningen. Ryssland, Kina och Sydafrika tycks ha förtroende för det lämnade valresultatet. En ton av försiktighet finns i alla internationella uttalanden. MONUSCO:s representant i Kongo uppmanar alla till lugn, ordning och ansvarstagande. Från Ryssland kommer uppmaningen till det internationella samfundet att inte tolka eller spekulera över valresultatet, något som skulle vara ett brott mot Kongos självständighet. EU har idag i en kommuniké uppmanat CENI att publicera röstningsprotokollen, för att stärka förtroendet för CENI.

Valets stora vinnare är den sittande presidenten Kabila. Han har lyckats framstå som en ”statsman” då han visat sig vara beredd att lämna ifrån sig makten. Men misstankarna är stora att han regisserat händelseförloppet och CENI:s framtagande av valets vinnare. Hans egen kandidat, Shadary, låg alltför långt bort i röstantalet för att kunna lyftas till vinnaren. Han fann sig i detta och kom fram till en lösning, som förmodligen är till hans egen fördel.

Det bedöms finnas risk för upptrappning av våldet i landet, då Fayulu nu vänder sig till Konstitutionsdomstolen. Alla menar att domstolen är styrd av Kabila, men det är den enda legala väg att protestera mot valresultatet och det är skälet till att Fayulu vänder sig dit.

Stämningen är labil, det finns naturligtvis risk att våldet trappas upp. Valet har hittills medfört mindre våld än vad som befarades. Men processen är ju inte över ännu. Mycket kan hända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.