torsdag 17 januari 2019

Kongos spända situation – på alla fronter

Minnesmässa
Den 16 januari 2001 mördades Laurent Kabila på sitt kontor. Därefter hålls årligen en minnesmässa och en minnesgudstjänst i kyrkor i hela Kongo. För ett år sen, var den protestantiske pastorn Ekofo, som var mycket tydligt kritisk mot regering och president, i sitt tal i den stora protestantiska katedralen i Kinshasa. Han valde efter denna händelse att lämna landet, då han kände sig hotad av säkerhetspolisen.

I år hölls det också minnesmässor och gudstjänster i både katolska och protestantiska kyrkor. Även i den protestantiska katedralen i Kinshasa! I år hölls talet av pastor Mpereboye, som många av oss har träffat i olika sammanhang. Han höll ett helt annat tal än kollegan Ekofo för ett år sedan! Han lovprisade Laurent Kabila och hans insats för landet och jämförde honom med Patrice Lumumba, som dog den 17 januari 1961. Kabilas insatser för Kongo var storartade och Mpereboye beskrev dem målande! Mpereboye kommer knappast att behöva lämna landet efter sitt tal!


Valresultatet
Osäkerheten kvarstår kring valresultatet! Flera internationella organisationer har uppmanat CENI att räkna om rösterna. Även SADC (SADC = South African Development Community, en organisation som främjar ekonomisk utveckling i södra Afrika, Kongo är ett av de 15 medlemsländerna) har tidigare gjort denna bedömning, ”omräkning för att lugna alla och ge trovärdighet och landets ledare bör ske”. Idag möttes SADC ledare i Addis Abeba och har lämnat ett pressmeddelande: ”SADC uppmanar internationella samfundet att respektera Kongos självständighet och de beslut som tas i denna situation. SADC uppmanar också Kongos regering att se till att fred och säkerhet i landet garanteras”.

Två läckor av val och röstnings dokument har rapporterats nyligen. Det är Congo Research Group (CRG), som presenterade dessa läckor i går. Den ena från CENI och den andra från CENCO (den nationella biskopsgruppen inom den Katolska kyrkan). Båda visar data som tycks vara korrekta, det finns en överensstämmelse mellan de två läckorna. De visar tydligt att det är Martin Fayulu som fick mest antal röster, som också antytts tidigare. Detta borde enligt bedömarna leda till att resultatet omvärderas, räknas om. Men enligt rapporten, finns inget som tyder på att så kommer att ske! CRG är en oberoende, icke-vinstdrivande forskningsgrupp, baserad i New York och som vill försöka förstå det våld som drabbar miljontals kongoleser.


Ebolaepidemin
Senaste siffror anger att 663 fall har diagnostiserats, varav 407 har dött! Epidemin är alltså inte under kontroll. Samtidigt som allt görs för att stoppa utveckling av nya fall i det område där epidemin härjar, sker också stora insatser för att hindra spridning över gränserna till Uganda, Rwanda, Burundi och Syd Sudan. Flera tusentals människor passerar flera gränsstationer dagligen och alla kontrolleras av hälsopersonal, d.v.s. kroppstemperaturen mäts. Vaccinering av hälsovårdspersonal sker i gränsområden i Uganda och Syd Sudan. Hälsoarbetare utbildar och informerar befolkningen i alla dessa länder, som just nu löper risk att få Ebolasmitta. Syd Sudan är ju ett sårat land efter flera års krig och ansvariga där är mycket oroliga för en smittspridning in i landet!



Hur mycket skall detta folk orka med?? När spricker bubblan, när exploderar allt?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.